QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Výstraha před mrazíky trvá, razantní změna počasí přijde o víkendu

19.03.2024 17:10

Rozdíl mezi teplotami v sobotu a v neděli může být až deset stupňů Celsia, upozorňují aktuálně meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Stále platí i výstraha před mrazíky.

mrazik_prvni_foto QAP

Stále platí výstraha před nočními mrazíky. V Plzeňském kraji je platná až do 20. března deváté hodiny ráno, a to pro Horšovský Týn, Kralovice, Nýřany, Plzeň, Přeštice, Rokycany a Stod. Teploty během dnešní noci mohou klesnout až k minus 5 °C. Mrazíky mohou poškodit kvetoucí ovocné stromy a další rostliny. Meteorologové doporučují přikrýt rostliny proti promrznutí. „Noční mrazy mohou poškodit kvetoucí ovocné stromy, zejména meruňky, broskvoně a slivoně,“ varuje Český hydrometeorologický ústav.

Ve středu má být polojasno až oblačno a teploty se vyšplhají až na 16 °C, na Šumavě bude od 10 až 13 °C. Také ve čtvrtek a v pátek naměříme v Plzeňském kraji až 16 °C.

O víkendu ale očekávejte změnu. „Víkendové počasí bude velmi kontrastní. Zatímco v sobotu k nám bude vrcholit přiliv teplého vzduchu a teploty budou opět atakovat 20 °C hranici, v neděli tomu bude jinak. Ze soboty na neděli nás totiž přejde studená fronta, která k nám přinese ochlazení. Nedělní maxima tak budou na řadě míst i o více než 10 °C nižší. V sobotu tak otužilejší z vás mohou sáhnout po kraťasech, v neděli už bude ale pro většinu ostatních nutný i slabší kabát,“ informuje aktuálně ČHMÚ.

Podle aktuální předpovědi v neděli přijdou i přeháňky. Chladno má být až do úterý. „Chladnější epizoda bude trvat přibližně do úterý, pak by se mělo opět oteplit, nicméně zde už panuje nad přesným vývojem počasí velká nejistota,“ uvádí ČHMÚ.

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24