Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.05.2024 13:58

Pozor! Dálnice D5 - 78.2km na trase Rozvadov - Praha dočasně uzavřena

Odstavený porouchaný kamion. Odklon na exitu89.

Tip na výlet: Letní atmosféru zažijete v jihočeských Hošticích

04.08.2013 17:00

Pokud si užíváte léto plnými doušky, máte procestovaný Plzeňský kraj a hledáte netradiční tip na výlet, nechte se inspirovat filmem! Humor a recesi na každém kroku slibují jihočeské Hoštice.

IMG_0638
IMG_0631IMG_0633IMG_0636IMG_0637IMG_0638IMG_0639IMG_0644IMG_0646IMG_0648IMG_0652IMG_0653IMG_0658

K létu patří mimo sluníčka a koupáku také prosluněné letní komedie. Kdo by neznal trilogický počin Zdeňka Trošky "Slunce seno…". Jihočeské Hoštice jsou přesně tím místem, kam můžete za pravou letní vesnickou atmosférou vyrazit.

Pokud nevíte, kam na výlet a Plzeňský kraj máte obšancovaný, řadu zajímavých míst skýtá také dostupný sousední Jihočeský kraj.

Hoštice najdete v okrese Prachatice asi pět kilometrů západně od Vimperka. Nejlépe se sem z Plzně dostanete po vlastní ose automobilem. Z Plzně je to zhruba hodina a půl jízdy. Další možností je vypravit se do Hoštic vlakem s přestupem ve Strakonicích, přičemž vlakové spoje na této trati (Plzeň – Strakonice – Hoštice u Volyně) na sebe dobře navazují, a tak vás na žádném z nádraží nečeká výrazné zdržení ani příliš dlouhé čekání.

První zmínky o Hošticích se datují zhruba do poloviny 14. století. Nejhodnotnější stavbou vsi je původně gotický kostel svatého Filipa a Jakuba, barokně přestavěný v roce 1748. Zajímavou památkou je také dům číslo 25 z roku 1846, ve kterém býval hostinec. Je dílem významného jihočeského lidového stavitele Jakuba Bursy. V nynější době má obec 166 obyvatel.

Do českého povědomí vstoupily Hoštice ale především díky již zmíněné bláznivé letní trologii "Slunce, seno…", díky níž se do malé vesničky hrnou přes léto doslova davy turistů.

To, že je vesnička malá, zdaleka neznamená, že zde nemají turisté co vidět. Oblíbený je především filmový skanzen v JZD Dobrá voda, kde můžete vidět mimo jiné například lůžko babičky Škopkové nebo motorku Veny Konopníka.

Objektivům fotoaparátů návštěvníků obce neuniká pochopitelně dům s jelenem, častým cílem turistických cest je také místní fara či hřbitov, kde naleznete hrob contry zpěváka Michala Tučného.

Turisté procházejí okolo známých domů rodin Konopníků a Škopků a po procházce obcí se často zastaví posedět na Ranči Šimona Pláničky.

Návštěva obce je vždy spojena s recesí, humorem a letní atmosférou. Řada míst připomene návštěvníkovi vtipné filmové momenty, nad kterými nelze jinak, než se zasmát.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT