Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Sluneční brýle bychom měli nosit všichni

09.07.2010 10:04

Sluneční brýle nejsou pouhým módním doplňkem, kterým přivedete k dokonalosti svůj letní outfit. Nosit bychom je v našem pásmu měli všichni, chrání totiž náš zrak před UVA a UVB zařením! QAP.cz pro Vás zjistil, jak správně sluneční brýle vybírat!

d
abcde

Ostré letní slunce může napáchat nenávratné škody na Vašem zraku. Nosit byste proto měli sluneční brýle, a to nejen o dovolené u moře. Škodlivé UVA a UVB paprsky Vám totiž mohou poškodit oči i v našich končinách.

"Při výběru brýlí by si lidé měli ohlídat, zda jim dobře kryjí oči, netlačí je na nose a nepadají při předklonu z obličeje. To je takový základ," vysvětlila majitelka Oční optiky ve Stříbře Eva Kačerová. "Nejdůležitější ale je, na co brýle potřebujeme, abychom vybrali vhodné sluneční filtry. Existují čtyři kategorie UV filtrů. Nejslabší 1 a 2 jsou vhodné do našich podmínek, 3 je určena k moři, na hory a na silné sluníčko, 4 je pak už pro extra silné slunce, například pro ty, kteří chtějí vyrazit do Himalájí nebo na Pamír. S tak silným filtrem se ale nedoporučuje řídit!"

Sluneční brýle by měl v létě nosit každý. "Na léto brýle vždycky!" potvrdila Kačerová s tím, že nezáleží na fototypu ani barvě očí.

Pro brýle si vydejte do kamenného obchodu!

Jak si správně vybrat sluneční brýle? Rozhodně v tomto případě nepostupujte stylem: U Vietnamců ve stánku je mají za 90 korun a vypadají celkem dobře. Neuvěřitelně nízká cena možná potěší Vaši peněženku, ale tyhle brýle Vaše oči určitě neochrání.

Ideální je pořídit si brýle v kamenném obchodě - spolehlivé oční optice, která garantuje, že mají kvalitní UV-filtr. "V podstatě každé sklo a fólie jsou filtr, ale u levnějších brýlí je ta fólie třeba jen na jednu sezonu a navíc, když se poškrábe, ztrácí schopnost pohlcovat škodlivé UV paprsky. Barva je na brýlích špatně nanesená, takže si třeba lidé myslí, že nemohou sluneční brýle nosit, protože přes ně špatně vidí. Když si pak ale zkusí kvalitní a dražší brýle v optice, zjistí, že je to naopak mnohem lepší než bez nich," řekla QAPu. oční optička Eva Kačerová a pokračovala: "Nedoporučuji kupovat levné sluneční brýle ve stáncích. Lidé si mylně myslí, že čím tmavší barva, tím lepší brýle, ale ve skutečnosti se jim jen díky tmavým sklům roztáhnou zorničky a pronikne do nich více škodlivého záření. Způsobuje to pak šedý zákal. V posledních letech narostl počet šedých zákalů i u lidí mezi 40 až 50 lety a můžet to být právě kvůli nekvalitním slunečním brýlím."

A jak poznáte, že mají brýle UV filtr? "V optikách mají obvykle zkoušečku na UV filtry. Na přístroji Vám to předvedou," odpověděla Kačerová. Vyzkoušet to můžete právě přímo ve stříbrské optice www.optika-stribro.cz, kde Vám doporučí brýle i podle typu Vašeho obličeje.

Co je vlastně UVA a UVB záření? Proč se před ním musíme chránit?

UVA i UVB záření Vám může, vedle dalších zdravotních komplikací také poškodit oční čočku

UVA záření proniká hlouběji do kůže a pokud se proti němu nechráníte, vaše pokožka předčasně zestárne. Způsobuje narušení imunitních mechanismů, což končí nádorovým onemocněním kůže a pokud při pobytu na slunci nechráníte své oči, UVA záření Vám může velice rychle poškodit oční tkáň.

UVB záření způsobuje hnědé zabarvení kůže, díky němu se opalujeme. Při nadměrné dávce ovšem Vaše kůže zarudne a spálí se. Může dojít k rozvoji zhoubného onemocnění kůže - rakovině. I toto záření Vám, pokud si dlouhodobě nechráníte oči, může nevratně poškodit zrak.

Tip QAPu.cz, na každou aktivitu se hodí jiné brýle!

V dnešní době můžete vybírat ze skutečně široké škály typu slunečních brýlí. Existují dokonce speciální skla a speciální zabarvení skel pro různé sporty.

Pokud hrajete golf, vyberte si sluneční brýle, které zlepšují kontrast, zvýrazňují bílou barvu míčku a dokáží objevit i skryté vlny na greenu.

Speciální sluneční brýle existují pro cyklisty, horolezce i lyžaře.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství