Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Marie Korandová pokřtila v NAVĚ novou knížku pověstí

09.11.2011 18:05

Nakladatelství NAVA představilo ve středu 9. listopadu novou knížku Marie Korandové a ilustrátorky Marie Lacigové Pověsti a legendy západních Čech. Při slavnostním křtu knížky se konala i autogramiáda obou autorek.

b3

Novou knížku Marie Korandové s ilustracemi Marie Lacigové Pověsti a legendy západních Čech představilo ve středu 9. listopadu čtenářům nakladatelství NAVA v Plzni. Desítkám zájemců pak obě autorky knížku, i další předchozí knihy, podepsaly.

"Knížka vznikala asi před třemi, čtyřmi lety, kdy jsem rozšířila chodské pověsti a nastudovala jsem si pověsti ze západních Čech. Ovšem pověsti ze západních Čech by vydaly na veliký svazek a tak jsme vlastně vybraly jen pár takových nejzajímavějších a méně známých, aby upoutaly pozornost, že se vyprávělo o různých jevech, v různém prostředí a ty pověsti ukazují na specifiku západních Čech, protože tady se prolíná kultura evropského západu zprostředkovaná německým prostřednictvím s kulturou slovanskou. Dál v Čechách, kdybysme sledovali zeměpisným způsobem, se mnohé z těchto pověstí vůbec nevyskytují. Šlo proto právě o to, odhalit to typické pro západní Čechy, které vlastně tím, že tvořily hranice mezi germánským a slovanským etnikem, propracovaly se jako určitý most stýkání obou těchto kultur a jsou to záležitost velmi staré, navazují vlastně na příchod Slovanů do západních Čech v 6., 7. století, takže myslím, že knížka splní svůj účel. Není koncipovaná jen pro děti, je pro čtenáře ze západních Čech," řekla o knížce Marie Korandová a prozradila, že v knížce je tak polovička pověstí, které mám připravené, a proto se čtenáři mohou těšit na další! "Mám ještě zvlášť pověsti ze západních Čech, které se týkají kamenů a přírodnin, kopců, vrchů, pověsti, které se vážou na kamenné památníky minulosti. A kromě toho, jeden svazeček speciálně připravený, jsou pověsti o pokladech ze západních Čech."

Autogramiáda knížky Pověsti a legendy západních Čech byla spojená s křtem nového kousku z pera paní Korandové. "Rád bych poděkoval oběma autorkám za to, že k nám dorazily," uvedl jeden z kmotrů knížky Viktor Steinbach z nakladatelství NAVA a Denisa Hrdličková dodala: "Chci knížce popřát hodně velký úspěch, aby se výborně prodávala a myslím, že tuhle knížku by měl mít každý Západočech ve své knihovně!"

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství