Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kulturák padl, co bude dál?

21.05.2012 18:15

Dům kultury Inwest už padl a jeho trosky zdobí centrum Plzně. Jak to bude dál? Zvykejte si, ještě nějaký čas tu trosky Inwestu budou. Nové nákupní centrum se hned tak stavět nezačne!

IMG_3349
aDK INVESTIMG_3283IMG_3349IMG_3365

Boj o záchranu kdysi slavného kulturního stánku je u konce, Inwest už padl a jeho sutiny jsou k vidění v centru Plzně. Na prašný prostor si ale zvykněte, nějaký čas kolem něj budete chodit, protože investor ještě nemá vyřízené vše potřebné pro stavbu nákupního centra. Odpůrci stavby stále bojují proti němu a sbírají podpisy. Nezůstane v centru Plzně prašný prostor pouze oplocený?

Inwest už je minulostí, minulý týden padly zbytky kdysi slavného kulturního stánku. Na jeho místě je teď jen prach a pro některé lidi vzpomínky. Jenže stavba nového obchodního centra je v nedohlednu. Investor totiž ještě nemá potřebná povolení a ani neběží územní řízení. "Investor zatím pouze zboural, ale nic jiného dělat nemůže, ještě si ani nezažádal o územní řízení a nemá územní rozhodnutí," vysvětluje Martin Marek za odpůrce OC Corso. Amadeus Real totiž zatím nemá dva pozemky kolem bývalého Inwestu. "Ty pozemky jsou pro něj klíčové a zatím patří městu," vysvětluje Marek. A město investorovi pozemky nechce prodat, když nesplní regulační podmínky komise náměstka Petra Runda. A právě tyto podmínky Amadeus Real zatím nesplnil. "Naposledy v lednu předložil investor údajné změny v projektu, ale ty komise neschválila a od té doby jiné změny nenastaly," řekl Marek. Markova slova potvrdili také na Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně, podle úřadu žádné územní řízení neběží a opravdu nebyly dosud splněny regulační podmínky.

Pokud nebude investor mít potřebné pozemky, nemůže začít "kopat", protože Corso by musel zmenšit a tím pádem celé předělat. Ty klíčové pozemky jsou z Denisova nábřeží , jde o chodník u Inwestu, a z Americké, kde jde také vlastně o chodník od schodů na terasu bývalého kulturáku až k silnici. Dost potřebné pozemky. A pokud je investor nedostane, jedině dobře, podle projektu má totiž OC Corso jít právě až do současného chodníku kolem kulturáku. Nové nákupní centrum by se tak dost roztahovalo. "Vlastně by bylo dá se říci až k těm stromům, které u chodníku stojí," vysvětluje Martin Marek. Podle něj je chtěl investor porazit, ale město stromy nedalo, ty musí zůstat.

Na prázdný prostor po Inwestu si zvykněte

Jelikož tedy investor nemá potřebné územní rozhodnutí, neběží územní řízení a chybí mu dva důležité pozemky, je zřejmé, že prašný prostor, který bude pomníkem Inwestu, bude nějaký čas v centru města strašit. Podle Martina Marka minimálně jeden rok bude trvat, než si to investor vyřídí. A to ještě pouze pokud všechno půjde hladce. Což odpůrci samozřejmě nechtějí.

Vzpomínám si, když na počátku medializace kauzy se odpůrci nákupního centar Corso obávali, že investor kultrák zbourá, prostor oplotí a prašný plac tak zůstane Plzeňanům na očích. Zatím tomu vše nasvědčuje.

Odpůrci OC Corso nespí

Boje kolem Inwestu a budoucího nákupního centra OC Corso neustávají. Odpůrci nového nákupáku stále bojují a sbírají podpisy. "Máme už více než 10 000 podpisů, přesná čísla ale nesdělujeme," řekl QAPu Martin Marek za odpůrce nového nákupního centra s tím, že podpisů bude nasbíráno více do rezervy. To kdyby náhodou někdo pak některé ty sebrané neuznal. "Rádi bychom, aby referendum bylo vypsáno s krajskými volbami, ne aby bylo vypsáno o prázdninách," vysvětluje a dodává, že na sbírání se pracuje denně. Ono je jasné, že když se referendum vyhlásí, pokud se vyhlásí, o prázdninách, přijde minimumm lidí. Ve spojení s volbami by lidé ušetřili cestu k urnám. I tak chodí k volbám málo lidí.

"Dnes stojíme až do 18 hodin u branky ataké roznášíme archy do schránek a ty se nám poštou vrací," doplnil Marek. Kde všude můžete ještě podepsat, to najdete na webu referenda.

foto: Pavel Němeček orfoto.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT