Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

02.06.2024 12:14

Kvůli zaplavení byl v Plzni neprůjezdný Rondel

Hasiči odčerpali vodu, nyní je místo již průjezdné

02.06.2024 11:10

Region zasáhly bouřky!

Výstraha před bouřkami platí v celém Plzeňském kraji až do dnešní 20. hodiny

Trdelník, znáte historii této pochoutky?

16.12.2010 18:19

Na žádném tradičním trhu a jarmarku nemůže chybět klasická česká pochoutka Trdelník. QAP se vydal zjistit, kam až sahá jeho historie, od čeho vznikl název a jak se peče taková pochoutka na náměstí v Plzni.

Kdo by neznal staročeskou pochoutku Trdelník. Víte ale, kam až sahá historie tohoto pečiva a proč se mu říká právě Trdelník? QAP se vydal na náměstí v Plzni, kde probíhají Vánoční trhy, aby Trdelník okoukl.

Staročeská pochotka zvaná Trdelník má své kořeny až k 18. století. Maďaři, Slováci i Češi se přou o jeho historii. Faktem je, že trdelník pekli už naši předci.
Archivní prameny uvádějí, že v 18. století se v moravském kraji usadil maďarský generál József Gvadányi a jeho kuchař, který s sebou přinesl recept na lahůdku.
Trdelník nesměl chybět zejména na svatbách, křtinách a při církevních svátcích. Nosíval se jako dárek rodičkám v šestinedělí a hojně se připravoval na sv. Jiří. Trdelník totiž symbolizoval hady z těsta.

Trdelník už má i svůj festival tzv Trdlofest, který se koná ve městečku Skalica. Skalický Trdelník také získal pro svou originální chuť a přípravu známku EU v roce 2007.

Proč Trdelník?

Název Trdelník je odvozen od slova trdlo, což znamená válec. Právě na trdlu se rovnoměrně namotané těsto peče.

Kdysi se těsto na trdelník namotávalo na speciální dřevěný kolík s klikou a ten se dal na dvě trojnožky. Klikou se pak otáčelo na otevřeném ohništi. Speciální kuchyňské náčiní, trdlo, bylo vyrobeno až později kvůli pohodlnější přípravě. A to se používá dodnes.

Proč se dnes nemotorům říká trdlo?

Pro nepravidelný, nemotorný pohyb trdla se označení začalo používat také pro neohrabené lidi, nemotory. Z nepravidelného pohybu trdla pak bylo odvozeno sloveso trdlovat - motat se, nemotorně tancovat.

Jak se vyrábí a peče?

Trdelník je z kynutého těsta. "To my tu ale neděláme, ani by to z hlediska hygieny nešlo. Vozí nám ho firma,"  řekla QAPu Petra, která ve stánku s Trdelníkem pracuje. "Těsto namotáme na válec a pak se dá na oheň, kde se peče. Hotový se obaluje v cukru a karamelu. V tom se také může obalovat i před pečením," vysvětlila ještě jednoduchý postup. "Lidi kupujou Trdelník hodně," dodala Petra. Tři děvčata, která vás ve stánku obslouží spotřebují denně hodně těsta na tuto vynikající pochoutku. Prý to jde do desítek kilogramů.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství