Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Apetit Festivalu vyhráli soutěž středních škol kuchaři z Horšovského Týna

21.05.2012 10:19

Na Apetit Festivalu soupeřili studenti v soutěži "Vaříme s regionální potravinou Plzeňského kraje". Porotě v čele se Zdeňkem Pohlreichem nejvíce chutnalo jídlo o budoucích kuchařů z Horšovského Týna!

vítězové
Porotavítězové

Druhý ročník gurmánského Apetit Festivalu letos spojil své jméno se soutěží pro střední školy "Vaříme s regionální potravinou Plzeňského kraje". Finálové praktické kolo soutěže se uskutečnilo v sobotu 19. května na hlavní scéně Apetit Festivalu a v porotě soutěže mistrovská díla žáků Plzeňského kraje hodnotil také Zdeněk Pohlreich!

Gastronomická soutěž "Vaříme s regionální potravinou Plzeňského kraje" je určena středním školám na území Plzeňského kraje a jejím cílem je nejen široké veřejnosti představit kulinářské speciality žákovských kolektivů, ale také umožnit studentům vyzkoušet si před očima stovek diváků vaření v praxi.

Do soutěže se letos přihlásily týmy ze sedmi škol a do finále postoupily pouze 3 týmy. "Pětičlenná porota ve složení radní Plzeňského kraje Miroslav Brabec, odborník na regionální potraviny a předseda Krajské agrární komory Plzeň Jaroslav Šíma, Executiv chef Angelo Hotel Pilsen Petr Cuřín a Jana Bradová z odboru školství na krajském úřadu a známý Zdeněk Pohlreich ochutnávala a hodnotila pokrmy. Rozhodování bylo pro porotu velmi těžké, protože servírované pokrmy žáků byly na vysoké profesionální úrovni," uvedla mluvčí Plzeňského kraje Petra Buřičová. "Soutěžní pokrmy mohli ochutnat i návštěvníci festivalu, byla pro ně připravena degustační menu," poznamenala Buřičová.

Nakonec porota vítězem zvolila tým Střední odborné školy a středního odborného učiliště Horšovský Týn, když jej ocenila za profesionální přístup a originální pokrm.

"Byly to nervy, ale stálo to za to. Teď jsme strašně moc šťastní,“ říkali jednohlasně žáci vítězného týmu, kteří jako předkrm servírovali uzeného pstruha s koprovým dipem a opečeným rohlíkem, jako hlavní chod kachní prsa pečená na rozmarýnu s pivní omáčkou, se šťouchaným bramborem a opečenou zeleninou a sladkou tečku na závěr udělal jejich tvarohový dortík s mátou a jablečným pyré.

Druhé místo obsadili žáci Hotelové školy Plzeň a třetí místo si odnesl tým Střední školy zemědělské a potravinářské z Klatov. Žáci za své výkony dostali ceny od Plzeňského kraje, za 1. místo 20 tisíc korun, za 2. místo 15 a za 3. místo 10 tisíc korun, speciální keramické poháry, koše s regionálními potravinami, ale také ceny od Apetit Festivalu.

Soutěžící pokrmy mohli ochutnat i návštěvníci festivalu, protože pro ně byla připravena degustační menu.


SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT