QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Za porušování autorských práv hrozí 64letému muži vězení

06.10.2022 8:12

Plzeňští kriminalisté zahájili trestní stíhání muže obviněného ze spáchání přečinu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi. 

foto-qap-cz (43)

“Obviněný muž měl během jednoho měsíce v roce 2022 z místa svého pobytu přes internetovou síť vědomě a bez souhlasu nositelů autorských práv kopie nejméně 104 jednotlivých filmových děl a seriálů či odkazů na ně. Tímto jednáním umožnil nelegální stažení těchto kopií autorských děl veřejnosti ku škodě různých oficiálních distributorů. Tím že je volně zpřístupnil ke stažení ostatním uživatelům, přičemž k jejich užití nedaly oprávněné osoby souhlas, zasáhl do chráněných práv držitelů autorských práv,” uvedla Michaela Raindlová, mluvčí policie s tím, že v případě prokázání viny muži hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Michaela Raindlová apeluje: “Každý, kdo podobným způsobem šíří filmy či jiná audiovizuální a hudební díla by si měl uvědomit, že pokud k nim nemá autorská práva, dopouští se protiprávního jednání. Mnozí uživatelé internetu si tuto skutečnost neuvědomují, a proto by si měli vždy řádně prostudovat podmínky užívání obdobných datových úložišť, programů či internetových stránek.”

foto ilustrační

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT