Auto CB ŠKODA nový SUPERB

FN Plzeň Lochotín se konečně dočká nového parkoviště

29.03.2013 14:55

Lochotínská Fakultní nemocnice už nechce dál čekat. V plánu vybudování parkovacích prostor ji podpořilo ministerstvo zdravotnictví. Město však mělo s parkovištěm jiné úmysly...

Jaroslava Kunová, ředitelka FN Plzeň

Fakultní nemocnice Lochotín je zařízením, kam dojíždí pro ošetření spousta lidí z Plzně i celého kraje. Již dávno se tu však řeší problém s parkováním vedle nemocnice. Zdá se však, že si lidé budou moci brzy oddechnout. Fakultní nemocnice se rozhodla rázně jednat a pro svůj plán získala podporu od ministerstva zdravotnictví. Parkoviště si hodlá vybudovat z vlastních finančních prostředků.

Vzhledem k tomu, že stále nevíme, zda-li se vůbec bude výstavba obchvatu plzeňské části Roudná realizovat a kdo by byl investorem akce, upřednostňujeme realistické řešení, před nejistým a nevyjasněným návrhem. Ministerstvo zdravotnictví podpoří výstavbu parkovacího domu u lochotínského areálu na vlastní náklady nemocnice s kapacitou 400 míst ke stání,“ uvedl první náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek.

Projekt stávajícího parkoviště projednalo ministerstvo také s plzeňským náměstkem pro dopravu Miloslavem Šimákem. Město totiž původně zamýšlelo postavit parkovací dům na původním parkovišti nemocnice. Parkovací dům měl být součástí protihlukové stěny, která by koncepčně zapadala do plánované stavby silničního obchvatu na Roudné.

Fakultní nemocnice však dala přednost rychlejšímu řešení a vsadila na jistotu. O výstavbě parkovacího domu v sousedství  FN Plzeň - Lochotín jednalo vedení nemocnice opakovaně a bez výsledku více než deset let s představiteli Statutárního města Plzně a také vedením Plzeňského kraje v souvislosti s plánovanou výstavbou obchvatu Roudné,“ uvedla ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová. 

Návrh města byl navíc směřován tak, aby zodpovědnost za projekt nesla kompletně FN Plzeň. Pro nemocnici by byla neúnosná i finanční stránka této varianty. „Toto řešení je nepřijatelné. Vedení nemocnice nechce a nemůže takto do budoucnosti zatížit ekonomiku celého zdravotnického zařízení. Při realizaci návrhu města, by se  promítly pořizovací náklady na parkovací dům do ceny parkovného částkou 50 až 70 korun za hodinu, což by významně snížilo využití tohoto domu a investice by byla neúměrně ztrátová,“ sdělila Jaroslava Kunová s tím, že se nemocnice rozhodla naplánovat výstavbu parkovacího domu vlastními silami.

Na parkovišti by měly být nadále zachovány ceny za parkovné, tedy 10 korun/hodinu nebo 50 korun/den pro hospitalizované pacienty.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT