Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Divoká jízda Dublinem Howie a Rookie Lee se dočkala české premiéry

15.05.2016 11:22

V sobotu 14. května měla v plzeňském divadle českou premiéru cenami ověnčená krutě komická hra Marka O’Rowea Howie a Rookie Lee. Co o hře prozradil dramaturg Vladimír Čepek?

10
456110

Hra Howie a Rookie Lee byla poprvé uvedena v sobotu 14. května na Malé scéně Nového divadla. Jan Holík a Ondřej Rychlý provádí diváky podsvětím Dublinu ve sledu bizarních událostí kolem bojových exotických rybiček a matrací plných svrabu. 

Své zkušenosti s autorem zúročil v inscenaci režisér Marek Němec. Ten byl za režii jiné autorovy hry Terminus nominován na Cenu Alfréda Radoka v kategorii Talent roku. Těšit se můžete na černý irský humor, drsný jazyk, ale i na silný příběh o křehkosti přátelství.

Hra měla premiéru v roce 1999, my ji uvádíme v české premiéře, čím si vysvětlujete takovou prodlevu?

Myslím, že O´Rowe byl dlouho v Čechách „neobjeven“. Až po úspěchu Termina, kterého uvedlo jako scénické čtení Divadlo Letí a pak jako oceňovanou inscenaci Divadlo v Celetné, se povědomí o O´Rowovi rozšířilo a začaly se překládat i jeho další hry. Hru Howie a Rookie Lee uvedeme v české premiéře, ovšem na Slovensku se už jednou hrála; nastudovalo ji v roce 2007 Divadlo Kontra ze Spišské Nové Vsi.

Jaké paralely se současnou irskou dramatikou v jeho díle spatřujete? A v čem a jestli vůbec se dá srovnat třeba s McDonaghem? (v DJKT uvedli jeho hry Poručík z Inishmoru a Kráska z Leenane, ze současných Irských dramatiků uvedli Porcii Coughlanovou Mariny Carr)

O´Rowe je výsostně irský autor. Děj jeho hry se odehrává v Irsku, opírá se o irské zvyklosti a reálie. To, v čem je podobný jiným irským autorům, je určitě humor. Drsný, černý humor, jehož porozumění je blízké jak Irům, tak Čechům. A jisté paralely lze spatřovat i ve struktuře příběhu. S McDonaghem má společný i poněkud drsnější jazyk, proto je inscenace Howie a Rookie Lee určena divákům až od 15 let.

Co vás na O’Roweovi baví a co na něm bude bavit diváky?

Baví mě příběh, který hra vypráví. Komický, drsný i smutný zároveň. Když jsem ho četl, moc mě to zajímalo, příběh jsem přímo hltal. A baví mě i způsob jeho podání, protože s Honzou Holíkem a Ondrou Rychlým se pracuje výborně. Tak doufám, že bude bavit i diváky.

foto: DJKT - Michal Tomeš

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT