Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

V Novém divadle je výjimečná výstava významného plzeňského malíře Jiřího Kovaříka - FOTKY

10.11.2022 9:55

Velká jubilejní výstava 90 obrazů byla připravena k nedožitým 90. narozeninám plzeňského malíře Jiřího Kovaříka.

Jiří Kovařík - Artemis v lázní, 1987
Jiří Kovařík - Artemis v lázní, 1987Jiří Kovařík - El jardín Espaňol, Španělská zahrada, 1974Jiří Kovařík -Černá kočka, 1977 - 1987Jiří Kovařík, Kamenná pustina, 1970 - 1986vernisáž Nové divadlo__Kovařík_David Růžička_1122 (1)vernisáž Nové divadlo__Kovařík_David Růžička_1122 (2)vernisáž Nové divadlo__Kovařík_David Růžička_1122 (3)

„Jiří Kovařík byl nepřehlédnutelným plzeňským výtvarníkem, jehož dílo by mohlo být i světově proslulé, kdyby umělci nebylo za totality znemožňováno prezentovat se a prodávat obrazy. A kdyby předčasně nezemřel v roce 1995,“ uvedl David Růžička.

Malíř prožil většinu života v Plzni, kde se i v roce 1932 narodil. „Neústupný talentovaný solitér to měl těžké za všech režimů. Ten komunistický se ho pokoušel zničit: Zavíral jeho výstavy. Znemožnil mu postupně tvorbu, zakázal prodeje, deptal ho. Nikdy však neuspěl. Jak Jiří Kovařík prohlašoval přátelům: Nikdy nebudu na kolenou. Polistopadový pak neměl práci a snahu aktivně přispět k občanské společnosti vnímal jako obtěžující kverulantství,“ popsal David Růžička.

Předčasná smrt plzeňského malíře je opředena dodnes tajemstvím. „Zemřel předčasně za nevyjasněných okolností 27. října 1994, při vystupování z tramvaje spadl pod projíždějící automobil. Strčil někdo do nepohodlné osobnosti, neustále upozorňující na nejrůznější nešvary, nebo šlo o nešťastnou náhodu? To už se nejspíš nedozvíme. Pohřben byl v rodinném hrobě na malém hřbitově v Plzni – Bolevci,“ upřesnil David Růžička.

K nejvýznamnějším a nejviditelnějším z Kovaříkových děl patří unikátní památník Díky, Ameriko!, který je významným turistickým cílem a konají se zde také významné slavnostní akty. V Plzni jeho díla můžete najít například nástropní malbu v někdejší vinárně Zlatý pohár v Rooseveltově ulici, torzo rozměrné mozaiky Džungle v bývalé restauraci Bohemia, zrestaurované nástěnné malby Jadran a Bakchanálie v bývalé vinárně Jadran. Mimo Plzeň se pak můžeme s dílem Jiřího Kovaříka setkat ve vstupní hale berounského nádraží.

„Při příležitosti nedožitých devadesátin umělce je v plzeňském Novém divadle symbolicky vystaveno 90 obrazů Jiřího Kovaříka, pokrývajících celé jeho tvůrčí období. Výstava, kterou připravil kurátor Michael Zachař ve spolupráci s rodinnými příslušníky a plzeňským divadlem J. K. Tyla, bude otevřena do konce letošního roku,“ uzavřel David Růžička.

Uspořádat takovou výstavu byl pro organizátory oříšek. „Vybírají se jednotlivá díla, podepisují smlouvy s vystavovateli, řeší se podmínky jako teplota a vlhkost, natírají se panely, připravují popisky, katalog, oslovuje se odborný přepravce - aby nedošlo k poškození vzácných děl. Práce až nad hlavu,“ komentoval David Růžička s tím, že Kovaříkova výstava přinesla i velká poprvé. „Cenné obrazy od významného výtvarníka bylo třeba pojistit. Prvně v letité spolupráci DJKT s plzeňskou firmou Comfort servis, která kulturnímu stánku zajišťuje pojišťovací služby majetku i odpovědnosti, se pojišťovala velká a důležitá výstava. Obrazy se musí pojistit jak proti živelným katastrofám, tak odcizení obrazů nebo případnému vandalismu. Ve výstavnictví se takovému procesu říká „nail to nail“, tedy z hřebíku na zdi u majitele k hřebíku na výstavě. A zase zpět.“

Foto David Růžička

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT