Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Studenti domažlického gymnázia byli pozváni na speciální exkurzi do muzea rozhlasové techniky v Chamu - FOTKY

31.05.2024 14:29

V úterý 28. května se vypravila skupina necelých čtyřiceti žáků Gymnázia J.Š. Baara v Domažlicích v doprovodu svých vyučujících do muzea rozhlasové techniky v Chamu. Rundfunkmuseum, které se nachází nedaleko hranic, žáky nadchlo.

žáci domažlického gymnázia navštívili Rundfunkmuseum_0524_zdroj muzeum (6)
žáci domažlického gymnázia navštívili Rundfunkmuseum_0524_zdroj muzeum (6)žáci domažlického gymnázia navštívili Rundfunkmuseum_0524_zdroj muzeum (5)žáci domažlického gymnázia navštívili Rundfunkmuseum_0524_zdroj muzeum (4)žáci domažlického gymnázia navštívili Rundfunkmuseum_0524_zdroj muzeum (2)žáci domažlického gymnázia navštívili Rundfunkmuseum_0524_zdroj muzeum (1)

Studenti domažlického gymnázia byli do Rundfunkmuseum v Chamu pozváni jedním ze zakladatelů muzea, panem Jürgenem Köglerem. Po vřelém uvítání následovala přednáška s prezentací o vzniku a historii muzea a o obsahu jednotlivých sekcí.

„Žáci se rozdělili do dvou skupin a spolu s německým průvodcem prošli jednotlivá oddělení muzea. Rundfunkmuseum v Chamu obsahuje stovky exponátů od gramofonů, magnetofonů, rádiových prijímačů, televizorů, až po rozhlasové a televizní studio. Závěrem byly žákům předvedeny pokusy s vysokým napětím, které vzbudily obzvlášť velké nadšení,“ okomentovala exkurzi pedagožka E. Nosková, která se s žáky do muzea vydala.

„Celá exkurze byla velmi poučná, zajímavá a i zábavná pro všechny zúčastněné. Je skvělou příležitostí k rozšíření znalostí v řadě oborů,“ dodala Nosková.

Z návštěvy žáků byli nadšení i samotní zakladatelé muzea. „Spolu s Michaelem Hellerem jsme žákům přiblížili historii rozhlasu. Seznámili je s historií záznamu zvuku, vysvětlili, jak se přenáší rozhlasem i televizí. Velký úspěch sklidila naučná stezka,“ pochvaloval si návštěvu Jürgen Kögler z Rundfunkmuseum.

V rozhlasovém muzeu je k vidění až 3000 exponátů, z nichž většina je funkčních. Muzeum představuje období rozhlasu více než 120 let zpět až do současnosti. Nechybí ani oddělení radioamatérů, po rozšíření v roce 2023 bylo muzeum rozšířeno o svět fyzikálních a technologických zážitků.

Das Rundfunkmuseum naleznete na adrese Sudetenstraße 2a, 93413 Cham. Více informací naleznete na stránkách muzea ZDE. Muzeum rozhodně stojí za návštěvu.

Foto Rundfunkmuseum v Chamu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství