QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pečivo ze zmrazeného polotovaru už v obchodě poznáte

31.07.2012 12:37

Vyhláška Ministerstva zemědělství ČR nově zakazuje používání slova čerstvý pro pekařské výrobky, které prošly zmrazením. Od srpna by mělo být v obchodech jasné, co čerstvé je, a co ne!

Přibližně každý pátý pekařský výrobek v českých prodejnách pochází ze zmrazeného polotovaru. Od srpna bychom se nově měli dozvědět, o který kousek pečiva se jedná. Přikazuje to nová právní úprava.

Vyhláška Ministerstva zemědělství ČR nově zakazuje používání slova čerstvý pro pekařské výrobky, které prošly zmrazením.

"Týká se to nebaleného chleba, pečiva i zákusků a dortů. O pobytu v mrazicím boxu musí prodejci spotřebitele povinně informovat označením "rozmrazeno" nebo "ze zmrazeného polotovaru"," uvedl vedouí právní poradny spotřebitelského časopisu dTest Lukáš Zelený s tím, že podle obchodníků poskytuje dopékání pečiva zákazníkům to nejčerstvější pečivo přímo z pece a prodejci díky tomu mohou rozšířit nabídku pečiva bez obav z přebytků a finančních ztrát. "Jedná se ale jen o část pravdy. Obchodníci zamlčují, že energie na mrazení jsou náklady navíc. Ten, kdo je zaplatí, je vždy spotřebitel.“

Zákaz používání slova čerstvý pro rozmrazované pečivo nelze považovat za samoúčelný. Rozdílně připravované typy výrobků se totiž liší jak svými vlastnostmi, tak také svým složením. "Proto, aby mohlo být pečivo zmrazeno a opět tepelně regenerováno, musí těsto obsahovat řadu pomocných látek, jako jsou enzymy, emulgátory, stabilizátory a kypřidla.  Jednou z nich je například E466 neboli karboxymethylcelulóza, jejímž základem je celulóza získaná chemickou cestou z dříví. Ta se přidává též do projímadel, nebo jako složka vrtných kapalin při těžbě ropy," dodal Zelený.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT