Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pozor na první opalování! Ozonová vrstva je v těchto dnech slabá

26.05.2017 13:52

Víkend přinese slunečné počasí a zvyšující se teploty. Lákat to bude k opalování, na to bychom si ale podle meteorologů měli dát právě v příštích dnech velký pozor.

Bazén v Plzni na Slovanech

Ještě v průběhu pátku vydrží UV index v normálních hodnotách, už během víkendu se to ale bude zhoršovat a pozor bychom si měli dát zejména mezi 11. a 15. hodinou.

"Od soboty 27.5. očekáváme nad naším územím výrazně snížené množství celkového ozonu (hodnoty kolem 310-320 D.U., cca 15-20% pod dlouhodobým normálem, mimořádně podnormální stav). V souvislosti s tím se budou vyskytovat v poledních hodinách při jasné obloze hodnoty UV indexu v nížinách kolem 7 až 7,5 (vysoký UV index), na horách 8 až 8,5 (velmi vysoký UV index)," upozorňují meteorologové ČHMÚ.

Běžné polední hodnoty UV indexu při jasné obloze se v této roční době pohybují v nižších polohách kolem 6,5, na horách kolem 7-7,5.

Teploty budou také postupně stoupat. V neděli by měly být až okolo 28 stupňů a v pondělí mohou vystoupat dokonce až na 31 stupňů.

Při takto vysokých hodnotách UV indexu se doporučuje:

• omezit pohyb venku mezi 11. a 15. hodinou letního času (doba reakce nechráněné pokožky při prvním pobytu na slunci je asi 20 minut)

• venku chránit pokožku lehkým oděvem

• na nezakrytou pokožku použít krém s ochranným faktorem alespoň 30

• chránit zrak slunečními brýlemi s UV filtrem

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství