Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lokomotiva z plzeňské Techmanie obohatí sbírky muzea v Chomutově

01.11.2021 14:02

Unikátní prototyp šestinápravové elektrické lokomotivy vyrobené ve Škodě Plzeň roku 1963 vyráží 1. listopadu z Techmánie v Plzni na cestu do železničního depozitáře Národního technického muzea v Chomutově.

Lokomotiva z Techmánie_foto TSC_1
Lokomotiva z Techmánie_foto TSC_1Lokomotiva z Techmánie_foto TSC_2Lokomotiva z Techmánie_foto TSC_4Lokomotiva z Techmánie_foto TSC_3

Národní technické muzeum získává do státní sbírky muzea od Techmania Science Center unikátní prototyp šestinápravové elektrické lokomotivy S699.001 vyrobené ve Škodě Plzeň. Laminátka byla vyrobená roku 1963 a jedná se o největší a nejtěžší elektrickou lokomotivu pro traťovou službu na území České republiky.

Laminátka je průkomníkem, který stojí na počátku vývoje střídavého elektrického pohonu na našem území, pohonu, který bude zanedlouho používán po celém Česku. Vedle svých rozměrových a výkonových superlativů je lokomotiva nesmírně cenná též pro svůj ikonický design, za který vděčí designérovi Otakaru Diblíkovi, který pro stavbu skříně lokomotivy použil tehdy nový a nepříliš vyzkoušený materiál – skelný laminát, díky kterému se podařilo vytvořit z lokomotivy doslova umělecké dílo.

Techmania Science Center, která nabízí stále nové interaktivní expozice a vědeckotechnické show, spravuje i několik klenotů továrny Škoda Plzeň, těmi nejobjemnějšími jsou historické lokomotivy. Po zhodnocení svých možností v ochraně historických exponátů a snaze centra se stát výkladní skříní nových technologií se rozhodla Techmania o odprodeji jedné z nich – lokomotivy S699.001. K prodeji tak byla nabídnuta lokomotiva značné historické hodnoty a významu. Vozidlo je pro své kvality zapsáno i na seznamu kulturních památek ČR.

Přechodem z nestátního sektoru do státní sbírky bude pro tento unikát systémově zaručena nejvyšší možná právní ochrana a jistota zachování pro budoucí generace.

Vozidlo bude převezeno do depozitáře Národního technického muzea v Chomutově, kde bude vystaveno pro návštěvníky během sezónního zpřístupnění depozitáře. Po dokončení stálé expozice Muzea železnice a elektrotechniky NTM na pražském Masarykově nádraží je předpokládáno vystavení této významné kulturní památky právě zde. Ani jedna z lokací nevylučuje příležitostné vystavení na dalších místech, domovskou Plzeň nevyjímaje.

 

foto: TSC

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství