Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Napojení severního Rokycanska na dálnici D5 bude hotové příští rok - FOTKY

24.05.2024 16:31

Jak potvrdil Plzeňský kraj, napojení severního Rokycanska na dálnici D5 by mělo být hotové příští rok. Některým obyvatelům se  po dokončení značně uleví.

rokycansko 6
240524_sus_078_Osekrokycansko 2rokycansko 6rokycanskorokycansko6rokycansko7

Jde o první etapu stavbu přeložky silnice II. třídy II/232, vedoucí v nezastavěné části obce, tedy ve volném terénu s úrovňovým křížením stávajících silnic, polních cest, se dvěma mostními objekty. Pěší turisté a cyklisté se mohou těšit na novou lávku, která umožní bezpečné křížení s touto důležitou dopravní cestou. Stavba zahrnuje rovněž most přes Voldušský potok nebo přeložky inženýrských sítí. Délka noé silnice je 5,3 km.

Celá stavba byla zahájena v listopadu 2023 a hotovo bude v roce 2025. Začátek je v místě napojení větve mimoúrovňové křižovatky na silnici II/183 u D5, dále trasa probíhá severojižním směrem převážně volným, nezastavěným územím. Trasa bude ukončena severně od obce Osek v blízkosti rozhraní katastru Osek u Rokycan a Březina u Rokycan. Nová trasa překládané silnice probíhá katastrálními územími obcí Rokycany, Litohlavy, Osek u Rokycan, Vitinka a Březina u Rokycan.

„Po dostavbě západního okruhu města Plzně, který jsme dokončili před rokem, se v tomto případě jedná o druhou největší dopravní investici našeho kraje v jeho historii. Přínos této stavby ocení zejména v Rokycanech, Litohlavech a Oseku, kde se nám díky této stavbě podaří odklonit nákladní dopravu. Lidé se tak mohou snad už od příštího roku těšit na výrazné zklidnění dopravy v bezprostřední blízkosti jejich domovů,“ uvedl náměstek Čížek s tím, že stavba přeložky bude podle zhotovitele stavby skutečně dokončena již příští rok.

Stavba si vyžádá částku 358,9 mil. Kč (vč. DPH).

foto: Plzeňský kraj

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT