Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Krevní barometr Klatovské nemocnice informuje dárce o potřebě krve

09.01.2014 21:01

Klatovská nemocnice se rozhodla efektivně informovat dárce o potřebě krve, proto vytvořila na svém webu krevní barometr, podle něhož se mohou dárci rozhodnout, kdy je vhodné jít na odběr, nebo zda je lepší jej odložit.

IMG_6467

Kvůli zlepšení informovanosti dárců krve o potřebě jednotlivých krevních skupin vytvořilo transfuzní oddělení Klatovské nemocnice na svém webu krevní barometr.

Krevní barometr Klatovské nemocnice informuje, jakých krevních skupin je v klatovském krevním skladu málo nebo jakých jsou dostatečné zásoby a je tak lepší odběr odložit. Barometr je aktualizován každý pracovní den v ranních hodinách. Doplňuje bezplatnou telefonní linku, kde dárci zjistí informaci na dotaz.

Informovat dárce o potřebě krve a ovlivňovat tím odběry je pro nemocnici důležité. Spotřeba jednotlivých skupin není konstantní, ale kolísá. Rozličná je tak i potřeba odběrů. Když je nějaké krevní skupiny nedostatek, vyzve nemocnice pomocí barometru nositele této skupiny, aby přišli co nejdříve. Když jsou naopak u krevní skupiny dostatečné zásoby, informuje barometr, aby její nositelé odběr odložili.

"Spousta pravidelných dárců má internet doma nebo v práci a je pro ně rychlejší a jednodušší si najít informaci tam, než k nám volat," vysvětluje vznik krevního barometru vedoucí lékařka transfuzního oddělení Jana Zítková.

Informaci o potřebě krevních skupin v Klatovské nemocnici mohli dárci před návštěvou oddělení dosud zjistit dotazem na lince 800 292 700. To je možné i nadále. Ne každý toho ale využívá. Někdy přijdou dárci „na slepo“ ale někdy i na výzvu v médiích, že je nedostatek všech krevních skupin. To se ale zpravidla netýká krevního skladu Klatovské nemocnice, ale plzeňského.

"Expirační doba odebrané krve je šest týdnů. A my nechceme brát krev, když je pravděpodobné, že by nestihla být užita v expirační lhůtě a přišla by vniveč. Odběrem se dočasně oslabuje organismus a bylo by nezodpovědné mrhat každou možností odběru vzhledem k tomu, že darovat krev lze nejvýše čtyři- až pětkrát do roka. Pak se může, že dárci, jejichž krev prošla zbytečně expirační lhůtou, nemohou akutně pomoci," pokračuje Zítková.

"Drtivá většina dárců poskytuje krev nezištně, chce tím pomoci druhým a často přichází ve svém volném čase. Každého si vážíme. Je proto těžké dárce žádat, aby přišel jindy, i když je to pro dobro věci," doplňuje vedoucí lékařka. Barometr má tyto případy ještě více minimalizovat.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství