Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Liška přišla v železech o část tlapky

21.02.2011 8:23

Kvůli zákonem zakázané pasti přišla o část tlapy liška, kterou našli v Plzni na Skvrňanech městští strážníci. Pracovníci DES OP  Záchranné stanice živočichů ji přesto nechtěli utratit, a tak dostala ´Kmotra liška´ šanci na život!

2011 - 20.2. Liška PM 029 o

V neděli 20. února zachránili členové plzeňské Záchranné stanice živočichů lišku, která se chytila do nastražených želez. Přišla přitom o část tlapky.

"Na náš služební mobil zavolal operační důstojník Městské policie Plzeň před půl desátou večer, aby předal hlášení o výskytu poraněné lišky s tím, že strážníci čekají u Vejprnického potoka, kousek od tenisových kurtů na Skvrňanech a nově otevřené komunikace na Novou Hospodu," uvedl vedoucí DES OP Záchranné stanice živočichů v Plzni  Karel Makoň s tím, že se na místo vydal s kolegyní Hankou. "Strážníci na místě sdělili, že liška má na přední pacce pravděpodobně železa, hůře se pohybuje, ale drží si odstup a nedá se k ní přiblížit. Nechtěli ji zbytečně plašit, a tak raději čekali. Vyděšené zvíře prozrazují jen blýskající se oči a rachot želez, která za sebou bezmocně vláčí. Je to hrůza a musí to šíleně bolet. To hovado, které ta železa natáhlo, by do nich mělo šlápnout bosou nohou a příště by si to rozmyslelo!"

Vystrašená liška se nedala jen tak odchytit. "Skočila do vybetonovaného koryta potoka a brodila se na jeho druhou stranu. Musel jsem do potoka rovněž a pronásledoval jsem zvíře dál. Cílem bylo zahnat ji k nedalekému pletivovému plotu sportovního hřiště, kde bude větší šance jí odchytit. To se mi v zápětí podařilo a liška skončila v odchytovém podběráku. Lišky naštěstí nejsou žádná zákeřná zvířata, většinou neútočí, do poslední chvíle utíkají a snaží se schovávat. Když je pak už nejhůře, stočí se do klubíčka a kousáním se brání před uchopením za ocas. Málokdy dělá liška proti vám cílené výpady, jako třeba kuna nebo kočky. V našem případě se ještě jednalo o samici (fenu), která toho měla už evidentně dost, a tak jsme se navzájem zbytečně ani netrápili. Zakousla se do podběráku, přimáčkl jsem ji k zemi a za chvilku už strkal do plátěného pytle," popsal Makoň a dodal, že na stanici zjistil, že čtyři prsty levé přední tlapy byly lišce železy definitivně amputovány a odděleny. "Za normálních okolností je takovéto zvíře odsouzeno k utracení a nebo trvalému chovu v nějaké kleci. Jelikož je lišek poměrně hodně a jsou legálně loveny, vše směřovalo k tomu, odvézt zvíře k veterináři a nechat humánně utratit. A nebo packu amputovat výš a doživotně vystresovanou dospělou lišku z volné přírody zavřít někde v kleci. Obojí mi však přišlo vůči kmotře lišce nefér, a tak jsem se rozhodl ponechat to na přírodě a dát jí ještě šanci."

Proč dostala liška ještě šanci? Usmrcených zvířat už bylo podle Makoně dost!

"Mimo jiné od začátku roku řešíme na stanici samé beznadějné případy a procento uhynulých či utracených zvířat je obrovské. Desítky labutí zabitých o vzdušná vedení, autem sražené srny, ptáci po nárazech do skleněných ploch a většině pacientů už nelze ani pomoci. Přičtu-li k tomu, že se chytla do želez, která nastražil člověk, poměrně statečně o život bojovala, vydržela to, co bychom my lidé většinou zdaleka nezvládli a celkově byla zdráva a v dobré kondici, nemohl jsem se tentokrát rozhodnout jinak, než jak jsme se rozhodl," vysvětlil své rozhodnutí Makoň.

Na stanici lišce vyndali nohu ze želez, ránu ošetřili, dostala antibiotika a putovala zpět k Vejprnickému potoku, kde byla vypuštěna do přírody. "Po vyndání z pytle okamžitě zmizela v křoví a kdybychom nevěděli, že jí chybí čtyři prsty na levé přední tlapě, tak jsme si jejího handicapu ani pořádně nevšimli. Mimo jiné už jsem viděl v přírodě mnohem hůře zmrzačená zvířata a bez vážnějších komplikací nějaký čas ještě fungovala," poznamenal Makoň a dodal: "Možná jsem se tímto doznal k porušení hned několika paragrafů a zákonů. Možná si někteří z Vás ťukají na čelo a myslí si, že jsem se pomátl, ale v tomto případě jsem opravdu neměl sílu onu mazanou kmotru lišku, tolik podobnou té lišce z pohádek a bájí, nechat utratit a nebo doživotně trápit zavřenou někde v kleci. Kdyby ji lidé nenašli, přeražené prsty by si sama ukousala a byla by v naprosto stejné situaci. Takhle alespoň zbytečně dlouho s železy na tlapě netrpěla a pokud ji teď střelí lovec či podlehne poranění, tak je to přece jen férovější, než když jí veterinář píchne smrtící injekci."

K pasti, do které se liška, chytila, by toho ochránci přírody a zvířat mohli vyprávět hodně. "Železa, neboli čelisťové pasti, jsou nejbrutálnější pastí, kterou kdy člověk vymyslel, pravda jsou poměrně účinná, ale zákon na ochranu zvířat proti týrání jejich používání, výrobu i prodej již několik let striktně zakazuje. Bohužel těchto starých pastí jsou leckde i nadále plné půdy, honitby i příroda. Nejedná se zdaleka o ojedinělý případ a za 18 let naší činnosti jsem řešil podobných případů již několik desítek. A to se přitom bavíme o pouhém zlomku toho, co se našlo a podařilo prokázat!"

Používání želez je nebezpečné i s ohledem na malé děti a domácí zvířata, zejména pak psy. "Sáhne-li a nebo šlápne-li do nastražených želez malé dítě, může skončit s velice nepříjemným úrazem a amputací prstů či končetiny. To samé platí i u psů a jiných domácích zvířat. Proto najdete-li v přírodě a nebo někde venku nastražená železa ihned informujete policii, neboť se jedná o zakázaný způsob lovu a velice nebezpečné pasti!" vyzval veřejnost Makoň.

Foto: DES OP Plzeň, Odchyt lišky a její ošetření v areálu Záchranné stanice živočichů

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství