Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Obrovské hromady hlíny ve Lhotě ubývají, pracuje se i bez povolení. Aktuální FOTKY!

18.03.2014 18:46

Těžká technika najela na okraj plzeňské Lhoty také v úterý. Obrovské množství zeminy zřejmě pochází ze stavby Nového divadla v Plzni a stavební stroje ji rozhrnují už od pátku.

DSC08290
DSC08300DSC08302DSC08285DSC08286DSC08287DSC08288DSC08289DSC08290DSC08291DSC08296DSC08297DSC08299

Obrovské hromady hlíny na okraji plzeňské Lhoty se pomalu zmenšují. Zhruba 24 000 m3 zeminy pochází zřejmě ze staveniště Nového divadla v Plzni. Od pátku se začala zemina postupně rozhrnovat, válcovat a upravovat, na což ale majitel podle stavebního úřadu nemá povolení. O pozemek ve Lhotě se zajímají inspektoři životního prostředí...

Není tajemstvím, že zemina ze stavby divadla měla skončit na zvláštní skládce pro kontaminovanou zeminu, čímž se také divadlo mělo prodražit o 17 milionů. Více v článku zde. Proč tedy skončila na jednom z pozemků ve Lhotě, je otázkou. 

,,Dle posledních informací se vším zabývá inspekce životního prostředí, která nás požádala o součinnost. Majitele pozemku, kde se zemina nachází, osobně znám. To ale neznamená, že jsme nic nečinili. Také se naprosto ohrazuji vůči výrokům, že jsme všichni podplaceni a proto nic neděláme. Uráží nás to nejen profesně, ale hlavně lidsky," vyplývá z oficiálního prohlášení starostky Lhoty Zdeňky Hončarové, která před pár dny na zastupitelstvu (13.3.) uvedla, že se o celou kauzu zajímá Česká inspekce životního prostředí. Hned v pátek 14. března najely bagry a podle informací QAPu se od té doby pracuje. ,,Dělají tady celý den, je to docela dramatické. Já naštěstí bydlím na druhé straně Lhoty, ale lidi tu mají strach, aby to nebylo kontaminované. Je to smutný. Někdo se zadluží na celý život, aby si pořídil barák a už řeší takové problémy. Hlavně, že Divadlo stojí a víc nikoho nezajímá," prozradil nám jeden z místních obyvatel, který kolem hromad zeminy projíždí téměř denně na kole.

Místní se bojí nejen kontaminované zeminy, ale vadí jim také obrovská hromada hlíny, kterou při výjezdu do Lhoty nepřehlédnete.

Podle starostky Lhoty mělo být navezeno celkem 24 tisíc kubíků zeminy! I kvůli tomu sepsali místní petici, která míří k primátorovi Martinu Baxovi. Majitel pozemku začal už hromady hlíny rozhrnovat, ovšem ani to se lidem nelíbí. Nemá totiž potřebná povolení. Vedení Lhoty proto žádá, aby práce okamžitě přerušil. Podle informací QAPU se ale i během úterka na pozemku pracovalo celý den.


Celá kauza má už téměř roční historii...

,,Návozy zeminy začaly 27.4.2013, tedy v sobotu. První dotazy občanů jsem zaregistrovala 30.4.2013, ptali se na navážky zeminy na pozemku ve směru na Dobřany. Jediné, co jsme jim mohli sdělit, bylo, že zjistíme dostupné informace. 29.4.2013 bylo na náš úřad doručeno Oznámení o terénních úpravách do 300m2. Osobně jsem kontaktovala majitele pozemku, který mi sdělil, že se jedná o uložení zeminy určené ke srovnání pozemku a má vyjádření odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně. Kontaktovali jsme tedy tento odbor a zde nám bylo sděleno, že na soukromý pozemek na základě tohoto „Sdělení pro investora“ (z 30.4.2013) může majitel zeminu na pozemek deponovat. Vyžádali jsme si tedy tento písemný dokument. V něm stojí, že Sdělení se vydává k uložení zeminy v množství 6320m3 zeminy, zemina bude využita k vyrovnání pozemku a přípravu výstavby RD a že uložení zeminy nesmí překročit dobu jednoho roku včetně doby potřebné k uvedení půdy do původního stavu," píše se v oficiálním prohlášení starostky Lhoty Zdeňky Hončarové.

FOTO:QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství