Oblíbené Bezdružické parní léto je za rohem! Na co se můžete těšit?

12.07.2023 11:49

O víkendu 15. a 16. července proběhne na trati Pňovany-Bezdružice v západních Čechách oblíbená akce s názvem Bezdružické parní léto, jejímž hlavním lákadlem je provoz historických vlaků s originálním doprovodným programem.

Bezdružické parní léto_Milan Svoboda (17)

Po oba dny historický vlak vyjíždí z Bezdružic na Tachovsku na dvě trasy. Ta delší vede do Cebivi s odjezdem v 10:00 hod. Kratší trasa vede do Kokašic s odjezdy v 12:40, 14:40 a 16:40 hod. Během jízdy cestující čeká zábavný program s muzikou, tanečnicemi a četníky.

Centrum doprovodného programu bude stanice Bezdružice s jeho Železničním muzeem spolku Plzeňská dráha. Pro návštěvníky je připraveno několik výstav o historii trati a regionu, svezení na originální drezíně, dětské divadlo a četnická pátrací stanice. V sobotu odpoledne též výstava historických automobilů. Hladovějící a žíznivé uspokojí originální vlakové bistro.

Jedna z výstav se bude věnovat legendárním motorovým vozům z řady 810. V prosinci letošního roku bude na Plzeňsku zcela ukončen provoz legendárních motorových vozů řady 810, určených pro lokální tratě. Motoráček s původním typovým označením M152.0 si v době svého vzniku vysloužil přezdívku Orchestrion, na motivy tehdy populárního seriálu Chalupáři. Na trati do Bezdružic byl první nasazen na podzim roku 1978, letos tedy uplyne 45 let od této události,“ upozorňuje na tematickou výstavu na nádraží Bezdružice jeden ze spolupořadatelů parního léta, Miroslav Klas.

Svézt se bude možné i historickým autobusem na zvláštní lince spojující Bezdružice přes romantické městečko Úterý s nádražím v Teplé. Ta připomene nikdy nedostavěné přímé vlakové spojení z Plzně do Karlových Varů a umožní zájemcům z Karlovarského kraje se dopravit na oslavy do Bezdružic. V trase projektované dráhy je veden 23. ročník turistického pochodu za dostavbu trati, který na cestu dlouhou cca 15 km odstartuje v neděli 16. července v 10:00 hod. z nádraží Teplá.

Z důvodu očekávané zvýšené frekvence cestujících České dráhy a.s. o víkendu posilují kapacitu vybraných osobních vlaků v úseku Plzeň-Pňovany-Bezdružice.

Organizátoři doporučují, aby návštěvníci neparkovali přímo u stanice Bezdružice. Kapacita je zde omezená a špatně parkující působí velké problémy průjezdu autobusu nebo IZS. Volnější kapacity pro odstavení jsou v okolí náměstí.

Jízdní řády zvláštního vlaku a historického autobusu, ceníky jízdného a podrobnosti o programu najdou návštěvníci na webu: www.bezdruzickalokalka.cz.

Foto ilustrační Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT