Používáte aplikaci ParkSimply Plzeň? Čeká vás několik novinek

30.06.2023 14:11

Parkovací aplikaci využívají řidiči v západočeské metropoli přesně tři roky. Aplikace se díky svému vylepšení vypořádala s dosavadními nedostatky.

parkování

„V minulosti jsme zaznamenali různé stížnosti od řidičů na nefunkčnost platebních metod. Vše se odvíjelo od verzí operačních systémů v jejich mobilních telefonech. Inicioval jsem proto u dodavatele aplikace jednání pro její vylepšení, které by dosavadní problémy odstranilo. Žádná aplikace nikdy nefunguje stoprocentně, ale u ParkSimply Plzeň 2.0 máme vyzkoušeno, že doposud hlášené problémy se již neobjevují,“ uvedl Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

ParkSimply Plzeň 2.0 je zdarma ke stažení v Google Play a App Store. „Po stažení není nutná žádná registrace uživatele. Stačí zadat jen telefonní číslo a registrační značku vozidla, kterou si systém pamatuje i do budoucna, dále zvolit parkovací zónu a dobu parkování. Pak už jen zaplatit online pomocí bezpečné platební brány,“ popsal Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

Nová verze má několik novinek. „V této nové verzi už mohou i uživatelé s operačním systémem Android využívat různé platební metody od Google Pay po platby kartou Visa a Mastercard, čehož mohou využívat podnikatelé pro rozlišení soukromých a firemních plateb. Aplikace totiž dokáže uložit více registračních značek pod jedno telefonní číslo. Dalším bonusem je možnost okamžitě stáhnout daňový doklad, což bylo dříve složitější. Vylepšení se dočkaly i mapové podklady, kdy si uživatelé mohou vybrat při určení parkovací zóny z více typů map,“ objasnil novinky Luděk Šantora.

Je však třeba, aby uživatelé dosavadní aplikaci v mobilu aktualizovali nebo si ji nově stáhli v internetových obchodech.

Město má v plánu rozšiřovat zóny placeného stání. „V rámci městského konceptu „parkuj kde bydlíš“ máme v plánu i nadále rozšiřovat zóny smíšeného placeného stání pro rezidenty i návštěvníky, s tím je spojená naše snaha o to, aby způsob placení byl moderní, a tedy co nejsnazší. Ať už bezhotovostními terminály, nebo právě prostřednictvím aplikace. Velmi proto vítám, že aplikaci dál rozvíjíme a děláme uživatelům co nejvstřícnější,“ řekl náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar.

Parkovací aplikaci využívají řidiči v západočeské metropoli přesně tři roky. Město na ni přešlo v červnu 2020 vzhledem k jednotné evidenci úhrady a kontroly parkovného. S tím souviselo i osazení parkovacích automatů v zóně A klávesnicí pro zadávání registrační značky vozidla. Systém se osvědčil, proto byl v listopadu 2021 rozšířen na všechny parkovací zóny ve městě. „Úhrada parkovného pomocí ParkSimply Plzeň má i tu výhodu, že aplikace řidiče prostřednictvím notifikace v mobilu upozorní na blížící se konec parkovacího oprávnění. Pomocí několika kliknutí si ho může řidič podle potřeby prodloužit, aniž by musel odejít k parkovacímu automatu a vyzvednout nový parkovací lístek,“ doplnil Tomáš Benedikt.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT