Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kry v Mydlovarech museli hasiči odstřelit

26.02.2012 9:28

Malinká obec Mydlovary na severním Plzeňsku se po celou sobotu potýkala s problémem ker na Úterském potoce. Ten proto hrozil vylitím. Nakonec kry musely být odstřeleny.

25.2.2012 -B- Mydlovary - odstřel ledu

Hasiči se po celou sobotu potýkali s množstvím ledových ker, které se nahromadily v Úterském potoce v Mydlovarech a ten se pak měl vylít z břehů. Nakonec když nepomohl bagr, musely být kry odstřeleny.

Hasiči bojovali s ledovou masou po celou sobotu 25. února. "Jedna ledová bariéra byla zhruba 120 metrů dlouhá a 2,5 metru vysoká," uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Čtyři ledové bariéry byly odstraněny pomocí kráčejícího bagru, který nasadilo povodí Vltavy. Stroj se pohyboval korytem potoka proti proudu a lžící rozbíjel ledové kry. Dále byla nasazena těžká technika Záchranného útvaru Zbiroh.

Jelikož na 5. bariéru ledu ale neměl zbraně ani bagr, museli  hasiči kry nakonec odstřelit. Kry ucpaly koryto Úterského potoka a ten hrozil zaplavením například obydleného mlýna v blízkosti.

"Řídící důstojník situaci vyhodnotil jako bezprostřední ohrožení obce a vyžádal si na místo odřad pro trhací práce a destrukce. Odstřel byl proveden pomocí pěti náloží trhaviny," uvedla ještě mluvčí. Proto si po 17. hodině všichni mohli oddechnout, když nálož rozbila masu ledu a postupně začaly kry odplouvat. Potok se uvolnil, ohrožení byl konec.

Kromě Mydlovar nejsou nikde hlášeny problémy s krami či vodou. Podle serveru Povodí Vltavy se v Plzeňském kraji zatím ani nezvedají hladiny řek. Všechna sledovaná místa jsou v normálu.

foto: HZS PK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství