Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Techmania se pyšní novým historickým exponátem, lokomotivou z roku 1938

21.03.2014 20:10

Plzeňské science center Techmania přivítalo nový historický exponát: parní lokomotivu "Všudybylku" z roku 1938. Veřejnosti ji představí poslední březnovou sobotu.

Techmania (683x1024)

Novým skvostem se pyšní plzeňská Techmania, jedná se o parní lokomotivu z roku 1938. Historický stroj z majetku Národního technického muzea v Praze byl umístěn do hlavní budovy science centra, kde doplní expozici věnovanou 150 letům průmyslu v Plzeňském kraji.

Originální sbírka historické techniky je jednou z expozic, které Techmania představí po svém znovuotevření dne 29. března.

"Lokomotivu vyrobila plzeňská Škodovka v roce 1938, a tak jsme rádi, že se v závěru své drážní kariéry vrátila domů do Plzně. Jedná se o tříspřežní tendrovou lokomotivu s řadovým označením 354.1217. Měří přes třináct metrů na délku a váží 67 500 kilogramů, v Techmanii se stane jednou z dominant expozice věnované historii značky ŠKODA," vysvětluje technický manažer Techmanie Jiří Vlasák.

Parním lokomotivám tohoto typu se tradičně přezdívá Všudybylky, neboť je v minulosti bylo možné potkat prakticky na všech tratích v Československu. Ta, která je nově vystavena v Techmanii, jezdila zejména na Plzeňsku a na Rakovnicku, v dobách svého muzejního provozu potom na Kolínsku a Brněnsku. Do výslužby odešla v roce 2005.

Všudybylka se do Techmanie dostala díky úzké spolupráci plzeňského science centra a Národního technického muzea.

"Jsme rádi, že historická lokomotiva zapůjčená z našeho depozitáře v Chomutově najde v Techmanii své návštěvníky. Techmanii čeká velká návštěvnost a my máme radost, že se díky naší Všudybylce seznámí s principem parních lokomotiv statisíce fanoušků vědy a techniky," komentuje tiskový mluvčí Národního technického muzea Adam Dušek.

Techmania lokomotivu představí veřejnosti od 29. března v nově rekonstruované hlavní hale science centra.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT