Ceny české filmové kritiky jsou rozdány. Ocenění získal i snímek natočený v Klatovech

09.02.2023 10:41

Plzeňský kraj díky dotacím podporuje filmaře, kteří chtějí natáčet své snímky na západě Čech. Prestižní ocenění získal i film, který se natáčel v nemocnici v Klatovech.

z-nataceni-v-klatovske-nemocnici-foto-milan-jaros

“V sobotu 4. února byly rozdány Ceny české filmové kritiky za rok 2022. Gratulujeme tvůrcům snímku Arvéd a dalším oceněným! Z filmů, které vznikaly v Plzeňský kraj, získal cenu za nejlepší herecký výkon snímek Oběť a jeho režisér Michal Blaško dále obdržel cenu innogy za objev roku,” informovala o úspěchu Regionální filmová kancelář Plzeňského kraje.

Plzeňský kraj podporuje filmaře, kteří zde chtějí natáčet. Slouží pro to dotace, kterou schvaluje Zastupitelstvo Plzeňského kraje. „Poskytnutá dotace je zjednodušeně řečeno limitovaná tím, že filmaři musí natáčet v Plzeňském kraji,“ vysvětlila, jak funguje systém podpory Radka Šámalová z Regionální Filmové Kanceláře Plzeňského kraje. „Nebo se film musí týkat osobnosti Plzeňského kraje,” dodala.

Filmaři musí následně využití financí doložit. „Dostanou třeba 400 tisíc korun, ovšem v kraji reálně utratí i více než 800 tisíc korun. Neustále opakujeme, že jejich působení u nás se do místní infrastruktury mnohonásobně vrací - využívají místní ubytovací a gastro služby, pronajímají si prostory a nabízí i práci,“ vysvětluje Radka Šámalová.

Cenu české filmové kritiky za rok 2022 za nejlepší herecký výkon získala Vita Smačeljuk. Ta si zahrála ve snímku Oběť, což je debutové drama režiséra Michala Blaška. Film se natáčel v Plzeňském kraji, konkrétně v nemocnici v Klatovech. “Irina, svobodná matka z Ukrajiny, žije se svým synem v malém městě v Česku. Jednoho dne chlapce brutálně napadnou a zmlátí. Celé město se pak solidárně a s účastí postaví na Irininu stranu a jednohlasně a hlasitě odsoudí romské pachatele, kteří jsou údajně za útok zodpovědní. Po stupňující se nenávisti vůči Romům se pak Irinin syn v nemocnici rozhodne říct mámě, co se ten večer opravdu stalo,” popisuje děj Sdružení české filmové kritiky. 

Kompletní výsledky naleznete zde.

Foto Regionální Filmové Kanceláře Plzeňského kraje, Milan Jaroš

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24