Dnes se slaví Světový den toalet. Zviditelňujeme neviditelné!

19.11.2022 13:05

19. listopadu se již od roku 2013 slaví i v České republice Světový den toalet. The World Toilet Organization připomíná, že na světě je přibližně 3,6 miliardy lidí, kteří nemají přístup k bezpečným hygienickým zařízením.

Toaleta_pixabay

Letošním motem Světového dne toalet je Zviditelněme neviditelné. Přinášíme tedy několik informací, které stojí za zviditelnění a týkají se toalet.

Trocha historie. Toalety jsou s námi asi 4000 let. První zmínky pochází z Indie. Od té doby se podoba toalet změnila, účel však plní stále stejný. První splachovací záchod pochází z roku 1596, pro Alžbětu I. ho sestrojil sir John Harington. Dle dostupných informací, stráví za život člověk průměrně na toaletě 12 tisíc hodin, což je zhruba rok a půl života, takže můžeme být siru Johnovi za tento vynález vděčni.

Zajisté jste si všimli, že se často na veřejných toaletách objevuje nápis EUROKLÍČ. O co se vlastně jedná a jak funguje? Jedná se o mezinárodní projekt, který funguje už více než dvacet let a pomáhá lidem se sníženou schopností pohybu. Dlouhodobým cílem projektu je zajistit potřebným na celém území ČR rychlou a důstojnou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení. Euroklíč je speciální klíč, kterým se dá otevřít místo opatřené Eurozámkem. Euro je to proto, že je použitelný pro všechna zapojená místa v Evropě, dokonce i v USA.

Znáte Vlídné WC? Za zviditelnění stojí zajisté i projekt, který běží již několik let v Plzni. Návštěvníci i obyvatelé města mohou bezplatně využívat toalety v restauracích v centru města a blízkém okolí. Podniky, které jsou do projektu zapojené, jsou označené speciální samolepkou. Vlídné WC mají například v kavárně Anděl (Bezručova 7), restauraci Plzeňka (Riegrova 7) nebo v klubu Buena Vista (Kollárova 20). Jen v centru se jedná asi o 60 míst.

Nedílnou součástí tématu toalet jsou zajisté čistírny odpadních vod. Ty každoročně zpracují desítky milionů metrů krychlových vody. Snad na každé dámské toaletě nalezneme nápisy, co vše do mísy nepatří. Bohužel, v odpadní vodě, a tedy i v kanalizaci, velmi často končí předměty a látky, které do ní nepatří. Poškozují nejen kanalizační potrubí, ale i další zařízení, sloužící k čištění odpadní vody. O projektu DOODPADU aneb Co do kanalizace nepatří, naleznete více zde.

Foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24