Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Muzeum loutek zve na Svatbu u Broučků, unikátní Trnkovo dioráma - FOTKY

13.06.2021 8:00

Muzeum loutek rozšířilo expozici o unikátní dioráma Jiřího Trnky Svatba u Broučků. Dioráma s 57 loutkami má zůstat v muzeu jako součást stálé expozice minimálně 10 let.

broučci1

"Dioráma s 57 loutkami, které vytvořil 27letý Jiří Trnka podle knižní předlohy Jana Karafiáta v roce 1939 pro Světovou výstavu v New Yorku, jsme v konzervačních dílnách ZČM restaurovali a ve spolupráci s rodinou Trnkových doplnili o další vzácné loutky z Trnkova raného období. Pro ty nejzvídavější návštěvníky jsme pro srovnání připravili i skutečné světlušky ze zoologického oddělení ZČM. A protože se i u Broučků nalezl špion, mohli jsme zprovoznit i samoobslužnou výtvarnou dílnu Špion u Broučků," uvádí ředitelka Muzea loutek Markéta Formanová.

Loutkové dioráma „Svatba u Broučků“ bylo vytvořeno mladým, tehdy 27letým, Jiřím Trnkou na zakázku Československého výstavního výboru pro Světovou výstavu v New Yorku. Dioráma mělo být umístěno v československém pavilonu mezi uměleckými a průmyslovými expozicemi jako exponát, který by zaujal americké děti. Trnka obdržel závazné zadání na konci února 1939, tedy na poslední chvíli před expedicí výstavy do zámoří, a proto, stejně jako mnoho jiných děl, dioráma po anexi Československa nacistickým Německem neodcestovalo a zůstalo v Praze.

broučciV prostoru širokém 2,4 metru, hlubokém 1 metr a vysokém 1,2 metru se nachází 57 loutek, které představují broučky, slunéčka neboli verunky, luční kobylky a šneky přímo při svatebním obřadu Verunky. Kromě svatebního páru s družičkami a oddávajícím se na scéně nachází pěvecký sbor broučků se sbormistrem, kapela, kočár tažený lučními kobylkami a rodina Broučků s mnoha dětmi. Dioráma bylo zaskleno a bohatě barevně osvětleno.

Svatba u Broučků byla odkoupena od výstavního výboru nakladatelstvím Melantrich, které jej v roce 1943 darovalo Českobratrské církvi evangelické. Českobratrská církev evangelická později zapůjčila dioráma do Jimramova, rodiště autora Broučků Jana Karafiáta, a posléze v roce 2020 do Muzea loutek v Plzni, pobočky Západočeského muzea. V dílnách muzea byl exponát restaurován a nyní bude po dobu deseti let vystaven ve městě, kde se jeho autor Jiří Trnka narodil a kde propadl kouzlu loutek.

Expozici doplňují loutky z raného období tvorby Jiřího Trnky a z období Dřevěného divadla.  Pro děti je připraven samoobslužný doprovodný výtvarný program Špion u Broučků.

FOTO - Dioráma objektivem Václava Mariana / zdroj: www.zcm.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT