Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňský kraj zažívá velký boom v pěší a poutní turistice

24.09.2022 9:45

Trendem turistiky se stávají pěší dálkové trasy. Víte, že několik tras prochází také Plzeňským krajem. Jde například o Zlatou stezku, Vintířovu stezku nebo Husovu stezku.

CG0A3293

Oddělení cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje kvůli velkému zájmu o poutní trasy nabízí pěším turistům spousty materiálů. Kraj v rámci evropských projektů vyznačil v terénu, osadil odpočinkovými místy a marketingově zviditelnil dvě dálkové pěší trasy - Zlatou a Vintířovu stezku.

Zlatá stezka vede v regionu z Chodové Plané přes Český les a Šumavu, a za někdejším královským městem Kašperské Hory navazuje na Zlatou stezku v sousedním Jihočeském kraji.

„Ke Zlaté stezce jsme vydali přehledovou mapu, mapy jednotlivých etap a dále etapového průvodce, kde jsou popsány jednotlivé etapy včetně mapek a popisu jednotlivých turistických cílů po trase. Existují i webové stránky o stezce www.zlatoustezkou.cz,“ říká Libor Picka, člen rady pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Po stopách poutníka Vintíře

Česko-bavorská Vintířova stezka je pěší dálková poutní stezka, která propojuje významná místa spjatá se středověkým poustevníkem a prvním obyvatelem Šumavy svatým Vintířem. Celkově je stezka rozdělena do 9 jednodenních etap, měří  162 km. Stezka má nové značení, na některých místech najdete i nové lavičky nebo herní prvky pro děti. Plzeňský kraj označil tuto historickou cestu spolu s bavorskými partnery.

Krajem prochází také velká část Vintířovy stezky. I ta se těší velké oblibě.

Plzeňský kraj v poslední době nechal vyznačit i nové výletní okruhy, které vznikly u Hartmanic, Horažďovic, Annína, Žichovic, Sušice nebo Chanovic. „Česko-bavorská Vintířova stezka je pěší dálková poutní stezka, která propojuje významná místa spjatá se středověkým poustevníkem a prvním obyvatelem Šumavy svatým Vintířem. Celkově je stezka rozdělena do 9 jednodenních etap, měří 162 km. Stezka má nové značení, na některých místech najdete nové lavičky nebo herní prvky pro děti. Plzeňský kraj označil tuto historickou cestu spolu s bavorskými partnery,“ přibližuje dále Libor Picka.

 

V regionu si můžete připomenout i odkaz mistra Jana Husa. Husova stezka je poutní stezka vedoucí z Prahy do Kostnice a měří celkem 800 km. Mapuje cestu mistra Jana Husa (kolem roku 1370 Husinec – 6. července 1415 Kostnice) z Čech do Kostnice, kde byl v roce 1415 upálen. V Čechách je 250 km Husovy stezky, další stovky kilometrů vedou přes Německo. 

V Plzeňském kraji můžete absolvovat následující etapy Husovy stezky:

Etapa 07: Krakovec – Kralovice (21,4 km)

Krakovec – Šípy – Milíčov – Kožlany – Hradecko – Hubenov – Kralovice
6 hodin a 10 minut

Etapa 08: Kralovice – Rabštejn nad Střelou (23,6 km)

Kralovice – Mariánská Týnice – Bílov – Potvorov – Žihle – Rabštejn nad Střelou
6 hodin a 51 minut

Etapa 09: Rabštejn nad Střelou – Nečtiny (16,7 km)

Rabštejn nad Střelou – Brdo – Manětín – Lešovice – Nečtiny
4 hodiny a 59 minut

Etapa 10: Nečtiny – Bezdružice (21,2 km)

zámek Nečtiny – Umíř – Krsy – Bezdružice
6 hodin a 19 minut

Etapa 11: Bezdružice – Planá (23,6 km)

Bezdružice – Čeliv – hrad Krasíkov (Švamberk) – Domaslav – Kořen – Planá
6 hodin a 56 minut

Etapa 12: Planá – Tachov (15,6 km)

Planá – Nahý Újezdec – Lom u Tachova – Tachov
4 hodiny a 18 minut

Etapa 13: Tachov – Bärnau (Německo) (21,4 km)

Tachov – Světce – Mýto – Oborská Hájenka – Schmuckerhof – Bärnau
6 hodin a 31 minut

Přes Plzeňský kraj vede také Evropská dálková trasa E6. Pěšky se můžete vydat z Chebu do Železné Rudy. Trasa vede z Finska, na českém území začíná u Chebu, vede přes Mariánské Lázně, Šumavu až k hraničnímu přechodu Alžbětín. Z Německa se stáčí do Rakouska, pokračuje na Balkán a končí v řecké Alexandropolis. Na českém území se jedná zhruba o 200 kilometrů.

V Plzeňském kraji prochází dálková trasa E6 údolím řeky Mže od Plané do Stříbra. Zavede vás ke klášteru Kladruby, k zámku Horšovský Týn, do centra Chodska Domažlic, Kdyně, do Nýrska a na Šumavu. Vede kolem kolem kaple sv. Kunhuty, přes Prenet, Můstek a Pancíř do Železné Rudy na hraniční přechod Alžbětín, Tady na vlakovém nádraží začiná rakouská část trasy E6.

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství