Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Vydejte se na procházku Plzní a vyslechněte příběhy židovských spoluobčanů v době holocaustu

24.01.2023 11:31

Webová aplikace Příběhy lidí a míst: Plzeň a holocaust se snaží vysvětlit a přiblížit nelidské podmínky, ve kterých žili židovští obyvatelé města v době druhé světové války. Hravou formou se při procházce městem zájemci dozví mnoho zajímavých informací o židovské komunitě v Plzni.

Příběhy lidí a míst - Plzeň a holocaust_23

„Rozhodli jsme se téma židovského holocaustu zpracovat formou příběhů obyčejných lidí,“ přibližuje vizi Tereza Vágnerová, koordinátorka jednoho z projektů. „Dohledali jsme osudy zajímavých osobností spojených s městem, ale přidali jsme k nim ještě fiktivní průvodkyni, pětiletou Evu, která dění kolem sebe komentuje a příběhy propojuje,“ doplňuje. Díky tomu je hra přístupnější i pro menší děti.

Hra nabízí jedno až dvouhodinové putování po stopách holocaustu v Plzni, buď přímo v terénu se svým mobilem, nebo klidně z domova u počítače. Délka trasy závisí na tom, zda účastník pročte a zhlédne všechny doporučené materiály a videa.

„Navzdory ponurosti tématu nás hra ohromně bavila. Jsem fakt nadšená, že jsem hravou formou mohla kluky seznámit s touhle důležitou kapitolou dějin,“ děkuje autorkám jedna z uživatelek aplikace, maminka dvou prvostupňových školáků, Martina Petrakovičová. „Mezi úkoly se kluci vždy na střídačku ujali telefonu, aby nás podle mapy navigovali k dalšímu stanovišti. To byla pro ně také podstatná část zážitku.“

Informace a úkoly ve hře jsou ale zajímavé i pro dospělé. Aplikaci mohou navíc využít i učitelé při své výuce. Hra je dostupná zdarma a není nutné ji stahovat, stačí registrace a připojení k internetu. Vzhledem k zaměření projektů je dostupná i v německém jazyce.

Hru naleznete zde.

„Nejedná se tak úplně o novou hru, spíš novou trasu v aplikaci hry.zazijplzen.eu,“ vysvětluje Lucie Tarabová, ředitelka Koordinačního centra česko-německých výměn mládeže TANDEM. Veronika Rybová, která má na starosti interaktivní program Zažij Plzeň!, k tomu dodává: „Aplikace vznikla v časech pandemie. Chtěli jsme zajímavým způsobem zpřístupnit lidem město Plzeň i v době, kdy nebylo možné se setkávat a organizovat komentované procházky. Díky spolupráci s týmem projektu Přepni (se) na historii jsme pak natočili v rámci jednoho ze seminářů komentovanou vycházku pro učitele a téma další trasy už bylo jasné.“

Foto ilustrační ze hry Příběhy lidí a míst: Plzeň a holocaust

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT