Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Zoo zve na malého velblouda i speciální dětský program k zahájení prázdnin

23.06.2021 7:00

V zoologické a botanické zahradě města Plzně oslavili v pátek 18. června narození mláděte velblouda dvouhrbého. Malá velbloudice dostala jméno Nayla.

1
12s

V souvislosti s rozvolněním koronavirových opatření se i do plzeňské zoo vrátily speciální akce, ta nejbližší se koná v sobotu 26. června s názvem Adie školo, hurá na prázdniny. Zahrada připravila celodenní soutěžně-zábavný program pro děti o sladké a chladivé odměny.

Mládě přišlo na svět 3. března mezi čtvrtou a pátou hodinou odpoledne. Matkou je sedmiletá Kayla narozená v Zoo Lešná, jedná se o její třetí mládě. Otcem je devatenáctiletý Mulisák narozený v Zoo Brno. Nayla je 21. odchovávaným velbloudem v plzeňské zahradě.

Novodobý chov velbloudů dvouhrbých začal v Plzni v roce 1994 dovozem samic Goldie a Gappy z Liberce a samce Haštala z Ústí nad Labem. Stali se velmi populárními a v roce 1997 se narodilo první mládě, Josefína. Po čase nahradil Haštala samec Mulisák. Velbloudi jednohrbí i dvouhrbí byli v Plzni chováni průběžně od éry zoo v Doudlevcích od 50. let. V současnosti doplňují samce Mulisáka samice Kayla ze Zlína, Terezka ze Zoo Ostrava a nejmladší Sisi ze Zoo na Hrádečku.

V minulosti některá mláďata velbloudů dvouhrbých křtili například hráči FC Viktoria Plzeň nebo skupina Horkýže Slíže. Josefínu dokonce v roce 2018 přijali za svou metaloví muzikanti ze skupiny Nightwish.

 

 

Foto: Zoo Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT