Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Důležité je dětem vysvětlit, že energy drink pro ně není vůbec vhodný, říká Pavel Trampota

02.05.2024 8:22

Poslední dobou se na trhu objevují "zázračné drinky", které propagují známé osobnosti nejen ze světa sportu. Jsou tyto nápoje vhodné pro děti a sportovce? Jak efektivně doplnit pitný režim? O tom jsme si popovídali s odborníkem na zdravou výživu a majitelem PT Servis Pavlem Trampotou.

Vánoce PT Servis_1223_QAP (1)

Dnešní doba nahrává sociálním sítím, na kterých kromě zábavy a rozptýlení naleznete i nejrůznější reklamy a propagační kampaně. Zázračné energy drinky na nich zviditelňují známé osobnosti nejen ze světa sportu. 

“V praxi to funguje tak, že si firma nechá vyrobit produkt a na trh ho dostane skrze známou osobnost nebo sportovce, kterému za propagaci na sociálních sítích zaplatí nemalé peníze,” říká Pavel Trampota. “Nemyslím si, že je to vždy ta správná cesta. Důležité je koukat na to, aby měl výrobek kvalitní složení a ne na to, kdo ho prezentuje,” apeluje odborník na výživu. 

Během sportovní aktivity se tělo zejména díky pocení zbavuje vody. Celkové ztráty závisí na intenzitě a časové délce tréninku, teplotě prostředí a individualitách každého sportovce. Protože každý sportovec může v průměru ztratit zhruba 0,3-0,4 l vody za hodinu, je nutné tekutiny doplňovat pravidelně. Pomocí kvalitních nápojů lze kromě tekutiny dodat tělu i energii a minerály.

Energy drinky obsahují látky, které dětem ani sportovcům neprospívají.

“Důležité je dětem vysvětlit, že energetický nápoj, který si mohou jednoduše koupit v automatech nebo samoobsluhách, pro ně není vůbec vhodný. Organismu nepřináší kvalitní energii ani potřebné minerály. Obsahují látky, které mají stimulovat mozek proti únavě, ale zároveň mohou způsobovat častější křeče nebo zhoršovat hydrataci,” nastiňuje Pavel Trampota. Jejich konzumace může naopak výkon sportovce negativně ovlivnit.

Podle něj tyto produkty do sportu vůbec nepatří, obzvláště do toho mládežnického. V poslední době se s tímto nešvarem setkal u mladých hokejistů, fotbalistů i florbalistů. 

“Děti chodí na trénink s energy drinkem za sto korun, což je dle mého šílené. Když si představím, že si koupím něco, co mi vůbec nic nedá a můj sportovní výkon to může naopak zhoršit. Za tu cenu se dá koupit kvalitní suplementace, která bude mít smysl,” konstatuje Trampota.

Čím tedy nevhodné energy drinky nahradit?

Prakticky jakýmkoliv nápojem, který naleznete na eshopu PT Servis v sekci hypotonické nebo isotonické nápoje. V této kategorii se nachází nápoje vhodné k použití před, v průběhu zátěže, ale i po zátěži. 

"Je rozdíl mezi nápojem hydratačním a energetickým. Mnoho lidí to nerozlišuje. Energetický nápoj má pouze stimulovat, ale už nedoplňuje látky, které sportovec během výkonu vypotí. Hydratační má za úkol minerály a vitamíny doplňovat," konstatuje Pavel Trampota.

Isotonické nápoje je vhodné použít při vysoce intenzivních výkonech a po ukončení fyzické aktivity ve fázi regenerace jako první dodávku tekutin, energie a minerálů. Hypotonické lze pít i celodenně a jsou vhodné i pro děti.

“Doporučil bych například zavedené značky jako je Enervit nebo Isostar, které vyrábí sportovní výživu už několik let. Dají se pořídit produkty ve formě práškové i ve formě sirupů, ze kterých lze připravit dítěti drinky, které mu poskytnou nejen kompletní pitný režim, ale třeba i regenerační nápoj," říká odborník na výživu.

Pokud stále tápete, jaký drink je pro vás nebo vaše dítě vhodný, obrátit se můžete na odborníky v PT servis, kteří vám s výběrem vhodného produktu rádi poradí.

Na eshopu i v kamenné prodejně v Plzni naleznete širokou škálu doplňků pro mladé i starší sportovce.

“Rád bych závěrem apeloval na ty, kteří vědí, že jejich děti vyhledávají zmiňované moderní energy nápoje, aby je odvedli někam, kde jim správně poradí. Každý obchodník, který se zabývá sportovní výživou, vám doporučí ty správné produkty, které váš výkon nebo výkon vašich dětí podpoří,” dodává Pavel Trampota.

Kontakt na prodejnu:

Pavel Trampota – PT Servis
Na Dlouhých 51, Plzeň – Doubravka
Otevírací doba ve všední den od 8 do 18 hodin.
Nakupovat můžete i na e-shopu - https://www.ptservis.cz/

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT