QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Březen patří čtenářům. Plzeňská knihovna připravila řadu zajímavých akcí

06.03.2024 10:07

Nejrůznější akce připravily na Březen - měsíc čtenářů jednotlivé provozy Knihovny města Plzně. Na co se mohou návštěvníci těšit? Čtěte v článku.

knihovna akce ilustrační_Milan Svoboda

„Motto letošního ročníku celostátní kampaně Březen - měsíc čtenářů „S knížkou do života – životem s knihou“ upozorňuje na důležitost četby od nejútlejšího věku. Ukazuje, že knihy a knihovny doprovázejí své čtenáře od dětského věku až po věk seniorský,“ říká ředitelka Knihovny města Plzně Helena Šlesingerová.

Návštěvníci knihovny se mohou letos těšit na čtení pro nejmenší, literární pořady, jarní kreativní dílny, koncerty, cestopisné besedy nebo promítání filmů.

„Čtení probíhají zpravidla v pátky v dopoledních hodinách, jsou pro rodiče s dětmi volně přístupná a jsou zdarma. V březnu se tak bude číst v borské, doubravecké, lochotínské, skvrňanské, slovanské i vinické knihovně, stejně jako v Ústřední knihovně pro děti,“ uvádí mluvčí Knihovny města Plzně.

Kromě četby pořádají jednotlivé knihovny pro celé rodiny jarní kreativní dílny, kde si děti budou moci vyrábět svou první knížku, záložku, razítkové přáníčko nebo třeba velikonoční dekoraci.

Součástí kampaně je také ocenění nejlepšího čtenáře roku. „Jak je důležité s dětmi číst a rozvíjet jejich vztah ke knížkám už od nejmenšího věku podtrhuje i anketa Čtenář roku, ve které letos knihovny oceňují svého nejlepšího čtenáře právě z řad těch nejmenších,“ uvádí mluvčí knihovny.

Ani ti odrostlejší ale v knihovně v březnu zkrátka nepřijdou. Větší děti zve třeba Obvodní knihovna Bory na křest třetího dílu dobrodružné knižní série Klub Klikařů spojený s interaktivní besedou s jejím autorem Vítem Martinem Matějkou.

Dospělí se mohou těšit na prezentaci knih v Polanově síni, komentovanou procházku historickým centrem Plzně s Ladislavem Silovským, cestopisné přednášky o Šumavě, Moldávii a Spojených arabských emirátech nebo na komorní koncerty mezi regály skvrňanské knihovny.

Nebude chybět ani promítání filmů. Kromě dokumentu Óda na přírodu z pravidelného cyklu projektu Ozvěny EKOFILMu ve skvrňanském M-klubu se knihovna připojí k festivalu Jeden svět, v jehož rámci se chystá šest projekcí v Polanově síni v její hlavní budově.

Podrobný program naleznete ZDE.

Foto ilustrační Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT