Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

02.06.2024 12:14

Kvúli zaplavení byl v Plzni neprůjezdný Rondel

Hasiči odčerpali vodu, nyní je místo již průjezdné

02.06.2024 11:10

Region zasáhly bouřky!

Výstraha před bouřkami platí v celém Plzeňském kraji až do dnešní 20. hodiny

Mnoho majonéz na trhu je šizených a převažující složkou je voda

04.12.2012 14:14

Časopis dTest tentokrát testoval složení a kvalitu majonéz na trhu. Z celkového počtu 17 jich 7 neobstálo. Kamenem úrazu se stal nedostatek vaječných žloutků ve složení či klamavé údaje o složení majonézy.

dtest

Majonézy jsou na dnešním trhu více než šizené. Některé nesplňují ani vyhláškou stanovené minimum obsahu žloutků v produktu, které činní pouhý jeden vaječný žloutek na kilo majonézy. Na tomto prohřešku pohořely tři ze 17 testovaných majonéz. produkty testoval opět časopis dTest.

„Povinný podíl žloutků ve vyhlášce je tak nízký, že jsme původně ani nepočítali s odhalením hříšníků“, říká redaktor dTestu Václav Beneš. Všechny tři majonézy s různými názvy jsou od stejného výrobce, jímž je AGRICOL s.r.o. Polička. „V trojlístku takto ošizených výrobků byla i majonéza Poličanka, pyšnící se na obalu národní značkou kvality potravin Klasa,“ upozorňuje Beneš.

Dvě procenta podílu vaječného žloutku v majonéze jsou dle potravinářské vyhlášky povinné. Dnešním normám by se však výrobci před padesáti lety mohli vysmát. „To, co se dnes prodává například jako Babiččina majonéza či Tradiční majonéza, by tehdy vůbec nebylo možné, neboť se do prodávaných majonéz dnes dává osmkrát méně vaječných žloutků, než výrobcům ukládaly oborové "Normy studené kuchyně“ z roku 1959,“ srovnává Beneš.

Vždy je proto nejlepší pečlivě číst etikety výrobků, abyste si místo „tradiční majonézy“ nepřinesli domů jen konzervanty, zahušťovadla, škrob a vodu, což se může velice snadno stát.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství