Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dušičkové vazby prodávají na tržnici v Plzni

29.10.2010 20:30

Na hrobech se v těchto dnech objevují spousty květin a rozsvícené svíčky. Blíží se 2. listopad, tedy Památka zesnulých, které v Čechách říkáme jednoduše Dušičky. Máte už pro své zesnulé blízké pořízené dušičkové zboží? V tržnicic na Chodském náměstí jej seženete klidně ještě i v úterý!

a

Na úterý 2. listopadu připadá letos Památka zesnulých, lidově označovaná jako Dušičky. Většina z nás navštěvuje v tomto období hroby svých příbuzných a přátel. Tradicí je odzdobit místo jejich posledního odpočinku svíčkami, věncy, květinami nebo různými dušičkovými vazbami.

Spoustu takového zboží seženete nejen v květinářstvích nebo supermarketech, ale také na tržnici na Chodském náměstí v Plzni. A prodávat se tu podle trhovců bude až do úterý 2. listopadu!

"Budeme tu prodávat v sobotu od 7 ráno do 12 hodin, a podle zájmu možná i v neděli a samozřemě pak v pondělí a v úterý od 7 do 16 hodin," Petr Holetzy z Třemošné, který si sám dušičkové vazby v květináčích vyrábí. Jeden kousek přijde na 90 korun.

U dalšího stánku jsou k dostání kromě vazeb v květnáčích také další výrobky. "Máme věnce, mísky, svíčky, všechno, co je dušičkový, takže i obtáčené nebo slaměnkové věnečky i čerstvé chryzantémy," řekla Qapu.cz paní Holá z křimického zahradnictví U Holých.

"Menší věnce jsou tu od 65 korun do 140, 150 korun, ze stříbrného smrku jsou tu misky za 190 korun. Něco si vyrábíme sami, něco pro nás dělají naši známí. Lidé kupují v podstatě všechno, záleží jen na vkusu. Někdo chce vazbu barevnější, někdo má rád přírodní." Také paní Holá bude s dušičkovým zbožím na tržnici v sobotu i v pondělí a v úterý. "Dcera pak prodává ještě u Centrálního hřbitova tady v Plzni."

Dušičky, jak říkám Památce zesnulých se v podstatě slaví asi od 10. století a je to svátek rozšířený téměř po celém světě. V zemích s křesťanskou tradicí se navštěvují hřbitovy a hroby, na kterých je zvykem rozsvítit svíčku či položit živé květiny, což má symbolizovat víru ve věčný život a demonstrovat přesvědčení, že život hrobem nekončí. Z tohoto hlediska jsou nevhodné papírové a umělé květiny, které se v moderní době na hrobech čím dál více objevují jakožto důkaz o ztrátě povědomí o původním významu této tradice. (Zdroj Wikipedia)

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT