QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kostel Všech svatých v Plzni na Roudné má opravenou sakristii

28.12.2021 11:11

Několik měsíců trvaly práce na opravě sakristie kostela Všech svatých na Roudné. Bylo nutné strhnout omítku a očistit klenbu. Součástí rekonstrukce byla i sanace podlahy. Podíleli se i sami farníci.

kostel vsech svatých
kostel vsech svatýchkostel vsech svatých1

Renovace sakristie odstartovala letos na jaře a trvala do podzimu. Odborným pracím se věnovala specializovaná firma, velké množství brigádnických hodin však odvedli sami farníci.

Kostel pocházející z druhé poloviny 14. století má unikátní obkročnou klenbu, o níž některé prameny uvádějí, že pochází z dílny následovníků mistra Petra Parléře. „Je to skutečná vzácnost,“ říká Šebestián Pavel Smrčina, moderátor společné duchovní správy Římskokatolické farnosti Plzeň-Severní Předměstí.

Sakristii zachvátily před téměř dvěma lety plameny. Až do výšky tří metrů bylo nutné strhnout omítku a udělat novou a co se týče klenby, ta se pomalu a postupně očistila pomocí kartáčů. „Stěny byly černé a mastné, tudíž bylo třeba celý prostor důkladně sanovat, což jsme konzultovali s památkáři,“ vysvětlil otec Šebestián a dodal, že se vše dělalo ručně.

Při rekonstrukci došlo i na podlahu. Nakonec je o 80 cm zvednuta, což vyřešilo letitý problém. „Přistoupili jsme k tomu po dohodě s památkáři. Předtím to totiž bylo velice nepraktické, z kostela se šlo po pěti schodech dolů a vstupní dveře zvenku byly ve výšce pasu, takže byly vlastně nepoužitelné. Proto jsme rádi za tuto úpravu. Užitnost prostoru je nyní výrazně větší. Část původní podlahy jsme nechali odkrytou, aby si lidé dokázali představit, jak to tu vypadalo. Také je tady odhalený oltářní kámen, což je tu nejstarší věc, proto jsme chtěli, aby byla vidět,“ uvádí otec Šebestián.

Opravy vyšly na zhruba půl milionu korun. „Vzhledem k tomu, že jsme to řešili jako pojistnou událost, doufáme, že část nákladů uhradí pojišťovna. Na kostel máme též veřejnou sbírku,“ upřesnil otec Šebestián. Prostor nyní slouží jako zázemí pro bohoslužby.


foto: ÚMO Plzeň 1

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24