Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Alkohol i drogy za volantem stojí letos za desítkami nehod v Plzni

10.11.2015 8:02

U víc jak osmi desítek nehod, ke kterým došlo letos v Plzni, policisté zjistili u řidičů alkohol nebo drogy. Skoro čtyři desítky řidičů měly víc jak 1 a půl promile!

Policejní kontroly znovu obsadily silnice.

Počty nehod, u kterých sehraje roli alkohol nebo drogy, v Plzni stoupají. Jen nehod, při kterých byli řidiči pod vlivem drog, je letos dvakrát tolik co během celého loňského roku. Dost děsivý je i fakt, že rostou počty nehod, kdy řidič sedne za volant s víc jak 1 a půl promile.

Policisté v Plzni se v poslední době stále častěji zaměřují na kontroly řidičů a to nejen při speciálních dopravně bezpečnostních akcích. Poslední víkendové kontroly přitom mluví jasně. Hlídky za volantem odchytily další opilce. V jednom případě dokonce opilá žena řídila během noci hned dvakrát.

"Od pátečních ranních hodin do nedělního večera přistihli celkem pět osob, které za volant vozu usedly pod vlivem různých návykových látek a jedů. Tři řidiči, dva muži ve věku 24 a 42 let a jedna žena ve věku 28 let, řídili vůz pod vlivem alkoholu. Muži nadýchali 0,64 a 1,90 promile, žena závratných 2,37 promile. Ta byla za volantem vozu přistižena pod vlivem této návykové látky během jedné noci hned dvakrát. Z několika desítek řidičů, kteří se podrobili zkoušce ke zjištění ovlivnění drogami, byla u dvou zjištěna v krvi přítomnost pervitinu. Jednalo se o šestadvacetiletého a dvaadvacetiletého muže," shrnuje víkendovou bilanci mluvčí policie Hana Štefflová.

Podobné výsledky byly bohužel i po minulém víkendu v Plzni.

Opilců i zdrogovaných za volnatem přibývá. V Plzni stoupají také počty nehod...

Žádná veselá čísla aktuálně nepřináší ani statistika dopravní nehod v Plzni. Zatímco v roce 2013 se za celý rok odehrálo v Plzni víc jak tisíc nehod a u bezmála osmdesáti byl zjištěný alkohol nebo drogy, o rok později už to bylo znatelně víc. Za celý rok 2014 sice klesl počet nehod v Plzni na zhruba devět stovek, nicméně počet opilých nebo udrogovaných řidičů stoupl na víc jak devět desítek.

Bohužel příliš dobře se to nevyvíjí ani v letošním roce. "V prvních devíti měsících tohoto roku policisté plzeňského dopravního inspektorátu řešili již 716 dopravních nehod, kdy 76 z nich bylo způsobeno pod vlivem návykových látek. Třicet osm řidičů mělo v krvi více než 1,5 promile alkoholu. U osmi byla zjištěna přítomnost drog," dodává aktuální čísla policejní mluvčí.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT