QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

AKTUÁLNĚ: Slovensko bude od pondělí v červené kategorii

02.10.2021 18:11

Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo seznam zemí podle míry rizika nákazy, účinný bude od pondělí 4. října. V červené kategorii bude nově Slovensko a Lucembursko.

seznam-zemi-podle-nakazy-od-04102021

Do oranžové kategorie se přesune Maďarsko a Lichtenštejnsko, tmavě červená kategorie se rozroste o Estonsko. Naopak Malta a Azorské ostrovy budou nově zelené. Při návratu ze zemí zelené, oranžové, červené a tmavě červené kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území ČR nebo nejpozději do 5 dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test.

Do červené kategorie aktuálně spadá Bulharsko, Belgie, Irsko, Chorvatsko, Kypr, Norsko, Lotyšsko, Lucembursko, Slovensko, Německo, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Švýcarsko. Pro návrat ze zemí z červené kategorie platí stejná pravidla jako při návratu z tmavě červené kategorie.

Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování (v případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce, v případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování) nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24