QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Areál na Špičáku spouští každodenní provoz. Otevírají se cesty z vrcholu na jezera

11.06.2020 12:40

Největší horský areál v Plzeňském kraji bude od pondělí 15. června v provozu každý den. Pro návštěvníky je připravena celá řada novinek.

1

Středisko investovalo do údržby i vybudování nových prvků před letošní letní sezonou okolo tří milionů korun. Dosud zde bylo  otevřeno jen o víkendech. “Návštěvnost prvních dnů sice nebyla bůhvíjaká, ale to se dalo asi čekat. Byly zavřené hranice a nemohli k nám hlavně bikeři z Německa a jiných zemí, kteří u nás zahajují svoji sezonu, protože alpské bikeparky jsou v květnu většinou ještě pod sněhem. Každopádně pro nás bylo docela velkou psychickou vzpruhou začít letní sezonu po nepovedené zimě, ukončené navíc předčasně koronavirovou epidemií, hned na prvního máje,“ uvedl ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.       

Od pondělí 15. června se  provoz špičáckého areálu dále rozšíří. Kromě lanovky, rozhledny a bikeparku, se pro veřejnost otvírají jedny z nejhezčích turistických tras z vrcholu Špičáku na nejznámější ledovcová jezera - Černé a Čertovo. Na oba zhruba čtyřkilometrové výšlapy je optimální vyjet lanovkou a přes mezizastávku na rozhledně se pak vydat po naučných stezkách, které k nim vedou.

Zájemci mohou vyrazit na Datlíkovu stezku, která směřuje na Rozvodí a po linii kopírující státní hranici bývalého Československa se pak dostanou k Černému jezeru. Méně náročná Zajícova stezka přivede turisty k Čertovu jezeru. Děti mohou cestou plnit různé úkoly.

Pro děti je dále u chaty Hanička čerstvě otevřeno hřiště, kde hlavním magnetem bude letní tubing, což je jízda z kopce na nafouknuté speciální duši po dráze s umělým povrchem. "Tato atrakce je letos poprvé zadarmo. A konečně i u nás na Špičáku si budou moci návštěvníci dopřát točenou zmrzlinu,“ představuje aktuální novinky vedoucí střediska služeb Jan Kasík.         

"Pro děti už od 8 let je též v dolní části areálu otevřena biková škola, kde je instruktoři naučí překonávat drobné překážky i základy jízdy na bajku,“ pokračuje Jan Kasík.

Změna nastala také po pěti letech u rozhledny, kde se nově objevil vstupní turniket. Kdo přijede na vrchol lanovkou, využije ke vstupu na rozhlednu jízdenku, kterou přiloží k turniketu. Vstup pro ostatní návštěvníky je zpoplatněn a vstupenku lze zakoupit v cenových relacích 20 Kč děti, 30 Kč mládež (15-18 let) a 50 Kč dospělí v občerstvovacím kiosku na vrcholu Špičáku.    

Na rozhledně nově přibyly dva otočné dalekohledy, které umožní zájemcům dohlédnout dále do krajiny. "To, co je k vidění na panoramatických mapách na rozhledně, lidé uvidí i v dalekohledu,“ sděluje Jan Kasík a připomíná, že turisté mohou dalekohledy použít zdarma.

FOTO: www.spicak.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24