Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Rokycanští ochranáři pečovali o 9 487 živočichů, loni léčili bobra nebo vydru

30.01.2022 15:03

Za dobu své existence se ochranáři působící na Rokycansku postarali už o téměř 9 500 živočichů. Léčili především ptáky, ale také veverky, koloušky a vloni i bobra evropského nebo vydru říční.

Kolouch

Od roku 1990 působí na Rokycansku záchranná stanice živočichů pracující pod hlavičkou Základní organizace Českého svazu ochránců přírody v Rokycanech, ve které bylo za dobu jejího působení přijato a léčeno 9487 živočichů, především ptáků.

„I v 2021 byla rokycanská záchranná stanice živočichů podstatnou část roku uzavřena veřejnosti z důvodu probíhající pandemie. Přesto se nám dařilo tuto situaci zvládat a poskytovat živočichům, kteří se ocitli v nouzi kvalitní péči,“ říká Pavel Moulis, předseda ZO ČSOP Rokycany.

Hlavním cílem a posláním stanice je záchrana a léčení zraněných či jinak handicapovaných volně žijících živočichů a jejich příprava na návrat do volné přírody. Pečují o opuštěná mláďata, v zimě především o ježky a netopýry, mapují živočichy v přírodě apod. V expoziční části stanice pak probíhají pravidelně exkurze nejen pro děti a mládež z mateřských, základních a středních škol, ale i pro zájemce z řad nejširší veřejnosti, myslivce nevyjímaje.

V průběhu roku 2021 bylo do záchranné stanice živočichů ZO ČSOP Rokycany přijato úctyhodných 623 exemplářů volně žijících živočichů v šedesáti druzích. „Z toho bylo 426 vypuštěno zpět do volné přírody, přičemž se při navracení do přírody využívá nejen přímé vypouštění dospělých jedinců, ale i adopce mláďat pěstounským rodičům stejného druhů či metoda volného letu, která se osvědčuje především u vypouštění dravců. Do dalšího chovu či držení bylo předáno 9 jedinců a 187 se jich i přes veškerou péči nepodařilo zachránit,“ říká Pavel Moulis.

V roce 2021 byli v rokycanské záchranné stanici živočichů léčeni i vzácnější a zajímavější druhy. Mezi ně patřil např. slavík modráček, bobr evropský, vydra říční, křivka obecná či kulíšek nejmenší. Naopak nejčastějšími pacienty léčebného zařízení v roce 2021 byli netopýr rezavý / 85 /, ježek západní / 72 /, kos černý / 47 /, poštolka obecná / 47 / či labuť velká / 32 /.

FOTO: archiv ZO ČSOP Rokycany

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT