Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.05.2024 13:58

Pozor! Dálnice D5 - 78.2km na trase Rozvadov - Praha dočasně uzavřena

Odstavený porouchaný kamion. Odklon na exitu89.

Plzeňský kraj vyhlásil v Techmanii vítěze soutěže Řemeslo má zlaté dno - FOTKY

22.05.2024 16:38

Tradiční rukodělná soutěž žáků středních škol v Plzeňském kraji s názvem Řemeslo má zlaté dno má své vítěze. Vyhlásil je Plzeňský kraj v Techmanii Science Centru v úterý 21. května.

CG0A3078

Soutěž vyhlašuje Plzeňský kraj na podporu technického vzdělávání. „Letos se koná 13. ročník. Soutěže se zúčastnilo 43 škol a měli jsme 63 výrobků, které hodnotila odborná komise,“ řekla QAPu Jaroslava Havlíčková, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Plzeňského kraje.

Také letos žáci vytvořili zajímavé výrobky. „Je vidět, že technika je baví a nebojí se prosadit si své projekty, nebojí se výzev. A to je to, co jim otevře cestu k zajímavému zaměstnání, které, věříme, najdou v našem kraji. Snažíme se dlouhodobě technické obory podporovat a zaměstnavatele s žáky propojovat už v době studia. To už v praxi máme vyzkoušené a taková spolupráce se nám osvědčila,“ říká náměstek hejtmana pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc, který společně s hejtmanem Rudolfem Špotákem a náměstky hejtmana Petrem Vankou a Martinem Záhořem vítězům ceny předával.

Mezi výrobky byly unikátní hodiny, zrcadlo s lesem, krmítko, mlýn atd. „V letošním roce porota opět neměla snadnou práci. Byly přihlášeny výrobky celkem z 21 základních škol, 16 středních škol a ze 6 domovů dětí a mládeže či středisek volného času. Soutěžní práce jsou z různorodých materiálů od dřeva po kov, jsou velmi pestré a mají zajímavou myšlenku,“ vysvětlil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Kvalita výrobků rok od roku stoupá. „Výrobky jsou určitě letos ještě kvalitnější,“ řekla Jaroslava Havlíčková a dodala:„Mě překvapily hodiny, výrobek, který si odnesl cenu hejtmana.“

Zajímavý nápad měla i studentka z Tachova. Daniela Lódlová ze SPŠ Tachov – Světce si ocenění odnesla za výrobek s názvem Stolek s vůní lesa. „Je to stolek z dubu, použila jsem epoxidovou pryskyřici, do které jsem zalila různé přírodní prvky,“ uvedla Daniela.

Soutěžilo se v pěti kategoriích – A1 - 1. stupeň ZŠ, A2 - 2. stupeň ZŠ, A3 - 1. a 2. ročník SŠ, B1 – DDM a SVČ 6 – 11 let a B2 – DDM a SVČ 12 – 15 let. Na nejúspěšnější žáky čekaly hodnotné ceny v podobě tabletu, mobilního telefonu a reproduktoru. Dále byly uděleny ještě ceny hejtmana, odboru školství, ZČU a Techmania SC a divácké ceny. Výsledky najdete v příloze této tiskové zprávy.

Vítězové kategorií:

A1 /Louskač ořechů - Daniel Koželoušek, ZŠ Třemošná

kat. A2 /Zahradní pítko - Tomáš Štěrba, ZŠ speciální, Plzeň

kat. A3 / Stolek s nádechem lesa - Daniela Lódlová, SPŠ Tachov – Světce

kat. B1 / Paličkované kraslice - Eliška Rácová, DDM Blovice

kat. B2 / Mlýn - Elen Vacková, DDM Klatovy

Součástí programu bylo také ocenění za reprezentaci Plzeňského kraje celkem 23 žáků středních škol, kteří dosáhli výborných výsledků v mezinárodních nebo celostátních soutěžích v technických oborech ve školním roce 2023/2024.

foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT