QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Autorem nové sochy U Zvonu je plzeňský sochař - FOTKY

18.06.2022 16:00

V centru Plzně byla slavnostně odhalena socha s názvem Kulička. Autorem objektu je sochař Benedikt Tolar. Co vyjařuje koule, která má v průměru 330 centimetrů? 

1
123456

Ve čtvrtek 16. června proběhlo v rámci Kulturního léta Západočeské galerie s Pivotečkou slavnostní uvedení objektu Kulička. Socha je umístěna v prostoru U Zvonu v centru Plzně a bude zde do 31. března 2023. Projekt je realizován za finanční podpory města Plzně. Dílo by mělo podpořit tvorbu veřejného prostoru a dopomoct k zaměření pozornosti plzeňské veřejnosti na pozemek U Zvonu, který by měl být využitý ke stavbě nové galerie. Aktuální stav nové galerie naleznete zde.

Při čtvrteční vernisáži promluvil na desítky přítomných Vojtěch Aubrecht, děkan Fakulty designu a umění ZČU, který popsal spolupráci fakulty se Západočeskou galerií a zmínil, že je zde velký dluh vůči veřejnosti s ohledem na stále nezrealizovanou stavbu galerie. Kurátor Západočeské galerie Petr Jindra popsal samotné umělecké dílo a přítomný autor Benedikt Tolar poděkoval za příležitost dílo vystavit.

KULIČKA je socha z hliníku, oceli, polyuretanu o průměru 330 centimetrů. "Objekt Kulička je významově založen na vzájemném napětí mezi absolutní platónskou formou (koule) a jejím zvrásněným, zmačkaným povrchem. Tento nepravidelný abstraktní povrch povahu útvaru vtěluje do reálné, živé formy s její fyzickou nahodilostí, nedokonalostí a proměnlivostí. Stání před sochou je jiné, než stání před užitným předmětem: stimuluje zvláštní rozhovor mezi „já“ diváka a „ty“ sochy. Promyšlené proporce Kuličky staví před diváka útvar, který jej sice převyšuje, ale nemá nad ním převahu – odpovídá jeho pohledu a vede s ním dialog," uvedla Západočeská galerie.


Benedikt Tolar je známý plzeňský sochař, který působí jako vedoucí ateliéru Socha a prostor Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni. Ve veřejném prostoru realizoval několik děl v ČR i v zahraničí. Jeho díla je možné spatřit ve sbírkách po celém světě. 

 

foto ZČG

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24