Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Lyže potřebují servis minimálně jednou do roka

09.12.2010 14:00

Sezona lyžování se utěšeně rozjíždí a leckdo právě vytahuje ze sklepa sjezdovy, běžky nebo snowboard. Postarali jste se dostatečně o své vybavení? Co byste měli udělat, než se vydáte lyžovat? QAP.cz se zeptal odborníků ve Ski servisu Profi v Plzni.

a

Milovníci lyžování si už jistě nenechali ujít první příležitost dosyta se vyřádit na sjezdovkách nebo běžeckých stopách. Pokud ale patříte spíše k těm, kteří lyžují tu a tam, rekreačně, možná jste ještě lyže ze sklepa nevytáhli. Než se poprvé vydáte na sjezdovku, měli byste lyžím a snowboardům dopřát servis!

Ve Ski servisu Profi, který najdete v Domu sportu v Tylově ulici v Plzni provádí servis sjezdovek, lyží, snowboardů i broušení bruslí. "Můžeme udělat takzvaný jednoduchý servis - S 1, to znamená, že se nezalévá skluznice, ale jen se zbrousí zespoda plocha, z boku se upraví a pak namažou. Pak se zbrousí ještě jednou, aby byla hladké, namažou se a jsou připravené, to je nejjednodušší servis," řekl Qapu.cz Jaroslav Pešťák a pokračoval: "Pak můžeme udělat složitější servis, takzvanou S 2, to znamená, že lyže se musí nejdříve zbrousit, aby se ukázaly hrany, jak jsou poškozené, pak se zaleje skluznice a znovu se zbrousí to zalití a pak se teprve postupuje, jako kdyby tam ty zalitky nebyly... Dělá se to i u běžek, když jsou hodně poškozené. U snowboardů je to podobné, ale je s nimi mnohem více práce. Bývají hodně poškozené, mají často hluboké rýhy od kamínků, freerideři jezdí různě po skalách a moc na to nedbají jestli to poškodí. Když jsou hodně poškozené hrany, musí se dost obrušovat. Čím méně se o vybavení pečuje, tím je po tom větší práce při servisu a výsledek není tak dobrý."

Ski servis Profi nabízí také broušení bruslí a seřizování vázání lyží podle váhy. "U snowboardů se to nedělá, tam není žádný bezpečnostní systém," vysvětlil Pešťák a dodal: "V další pobočce na Mikulášském náměstí mají i další vybavení, takže dokáží opravit třeba uvolněnou hranu na lyžích nebo rozlepené části. Dělají i drobné opravy přeskáčů a bot na běžky."

Jak často by se měl servis lyží provádět? "Určitě před každou sezonou. Je důležité, jak jsou lyže poškozené. Když je hodně sněhu, je to dobře, nejsou tolik poškozené hrany. Je třeba ty lyže pravidelně ošetřovat, protože když se sem přinesou po pěti letech a jsou úplně kulatý, tak se musí strašně moc obrousit a pak už to s nimi třeba tak dobře nejde. Někteří prozíravější si servis udělají spíš po sezoně, aby se vyhnuli pak tomu návalu, který přichází před Vánocemi. Teď právě máme největší frmol, jakmile napadl sníh, začali lidé chodit. Přijímáme denně tak dvacet párů lyží," prozradil Pešťák s tím, že se v servisu střídá s kolegou Janem Halířem. "Někdy to sotva stíháme!"

Ve Ski servisu Profi také nabízejí zákazníkům Domu sportu smontování lyží a vázání zdarma. "Už lidé chodí s novými lyžemi, kupují je jako dárek pod stromeček. Když tady u pana Dvořáka v Domu sportu koupí lyže a vázání, my jim je tu zdarma smontujeme a platí si jen mazání," potvrdil Pešťák.

Tip odborníka, jak se o lyže starat

 "Dost podstatné je, hodně mazat. Lidé je třeba nemohou nosit pokaždé do servisu, abychom jim je namazali, nebo nemají doma podmínky, aby je mazali a upravovali žehličkou, ale v obchodech jsou dnes už speciální vosky s houbičkou, kdy se nemusí používat žehlička, před každou jízdou se jím lyže namažou. Na den to vystačí a velmi dobře to jede!" poradil Jaroslav Pešťák.

Ceny servisních služeb ve Ski servisu Profi

Sjezdovky              S1 (základní)   250 Kč         S2 (se zaléváním)   350 Kč

Běžky                     S1 (základní)   250 Kč         S2 (se zaléváním)   300 Kč

Snowboard            S1 (základní)   350 Kč         S2 (se zaléváním)   550 Kč

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Renault Captur 380
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství