Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Nová Techmania se otevírá! Největší centrum svého druhu u nás, FOTKY!

28.03.2014 13:33

V Plzni se slavnostně po několika měsících otevírá opravená a rozšířená Techmania Science Center. Je třikrát větší a nabízí mnohem víc vzdělání i zábavy. Navíc novou unikátní kavárnu. Máme fotky!

Nová rozšířená Techmania Science Center.

Techmania Science Center je po zhruba sedmi měsících znovu otevřená. Od soboty 29. března se mohou návštěvníci přesvědčit, jak se vyvedly obří rekonstrukce, které měsíce v rozlehlém areálu probíhaly. Techmania má momentálně 12 tisíc metrů čtverečních, nabízí nové expozice, novou kavárnu s restaurací a navíc skutečně vyvedené prostory.

Celkem zhruba sedm měsíců trval přerod Techmanie na Borech do nové podoby. "Nová Techmania je třikrát větší. Celkově má 12 tisíc metrů čtverečních. Máme tady dvě nové expozice Obnovitelné zdroje energie a Člověk a zvíře. V ní mohou návštvěníci porovnávat svoje schopnosti s těmi zvířecími, je to takové hodně hravě. Máme tady i klasické expozice. Vrátilo se sem Edutorium. Je tady zrekonstruovaná, dotažená expozice věnovaná 150 letům průmyslu v kraji, jejíž částí je i několik technických unikátů. Je tady například nejstarší parní lokomotiva, která se dochoval ze Škodovky. Je tady také největší škodovácká lokomotiva, která má laminátovou karosérii. Máme tady také jediný dochovaný trolejbus svého druhu Tr3 z roku 1947," popisuje mluvčí Techmanie Tomáš Moravec.

K vidění je také kontroverzní Entropa Davida Černého. Na své si přijdou i menší návštěvníci, pro které je přichystaná sekce Malá věda a navíc skluzavka a další atrakce. Nová Techmania nabízí také poměrně unikátní kavárnu s restaurací, ze které je nádherný výhled na celý areál a navíc je přístupná i bez toho, aby její hosté navštívili přímo výukovou část.

Od soboty 29. března budou dveře dokořán! Rezervace nutné nejsou...

V pátek proběhlo slavnostní otevření za účasti významných osobností regionu, už v sobotu 29. března se ale centrum otevře všem. "Otevřeno bude každý den do 17 hodin. Je stejná otevírací dobu pro techmanii jako pro 3D planetárium. Rezervace předem do Techmanie doporučujeme jen pro skupiny větší jak 20 osob, stejně jako v případu, že by lidé stále chtěli jít jen na projekci 3D do planetária. Jenom na expozice rezervace předem nutná není. Máme spočítáno, že se sem v jednu chvíli může vměstnat zhruba tři tisíce lidí," říká mluvčí Techmanie. 

A jak bude fungovat vstupné? "Vstupné funguje ve dvou režimech. Základní vstupné je 180 korun. Za to se dostanete na všechny expozice Science Centra a planetária. není to oddělené, že by byla jedna budova zvlášť a druhá zvlášť. Za tu cenu můžete projít všechny expozice i budovu planetária. Projekce filmů se platí také 180 korun. Rodinné vstupné je 470 korun," dodává Tomáš Moravec.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT