Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Blíží se oblíbená akce Víkend otevřených zahrad. Kam bude možné nahlédnout?

05.06.2024 14:10

O nadcházejícím víkendu se bude konat již XIV. ročník Víkendu otevřených zahrad. Oblíbená akce otevírá běžně nepřístupné zahrady a těm ostatním dává novou dimenzi poznání a netradičních zážitků. Kam vyrazit v Plzni a Plzeňském kraji?

IMG_20220611_131646

Ve dnech 8. až 10. června 2024 proběhne v České republice Víkend otevřených zahrad. Do akce se zapojují jak běžně nepřístupné zahrady, tak i parky a veřejná prostranství, které se v průběhu dvou dní snaží organizátoři veřejnosti představit jiným způsobem. Obvyklou formou jsou komentované prohlídky doplněné dalším kulturním programem.

Letošního ročníku se zúčastní přes 200 zahrad po celé České republice.

V Plzeňském kraji bude otevřeno 33 objektů. Jedná se o: Arboretum Sofronka, Plzeň – Bolevec, EKOZAHRADA RAKOVÁ, farní zahrada na Prusinách, GardenEden - okrasná zahrada v idylické krajině Pošumaví, Klášterní zahrada dominikánů - Masarykova základní škola, Kvetoucí zahrada manželů Svobodových Vidžín, Kvetoucí zahrada u Šimandlů, Luftova zahrada, Meditační zahrada, Biskupství plzeňské, Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, z.s., Miniarboretum Újezd nade Mží, Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích, p. o., Pavilon skla PASK Klatovy, PěstírnaDEPO, Prvorepubliková zahrada, Přírodní park Fénix Nečtiny - Obraz v krajině Přírodního parku Manětínska, Přírodní školní zahrada MŠ vady řeči ZŠ a MŠ pro zrakově postižené a vady řeči, Plzeň, Lazaretní, Přírodní zahrada "U Vodojemu", Přírodní zahrada Kornatice, Přírodní zahrada u Kaiserů, soukromá zahrada Kakejcov, Spodní zahrada kláštera Chotěšov, Stará škola na Prusinách, Nebílovy, Výhledy, Výukový areál na hrázi Velkého boleveckého rybníka, Zahrada Na Roubence, Zahrada s duší, ZAHRADA TICHA v JEZNÉ, Zahrada u malíře, Zámecký park Mlázovy, Zámek Luhov, Zámek Veselí nad Úhlavou, Zelený dům.

Detaily naleznete ZDE.

Zajímavý program je přichystán v Plzni

„Své brány veřejnosti otevře Luftova zahrada v Doudlevcích nedaleko Tyršova mostu, dále vodní zahrada u budovy Rybárny na hrázi Velkého boleveckého rybníka a Arboretum Sofronka v Bolevci. Návštěvníky v nich přivítají naši pracovníci a spolupracovníci, kteří o tyto zahrady pečují, znají dobře rostliny i stromy, jež se v nich nacházejí, i historii zahrad. Rádi se o to vše s příchozími podělí při komentovaných prohlídkách či besedách. A připraven je i program pro děti. Vstup je zdarma,“ pozval na Víkend otevřených zahrad náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar, do jehož gesce spadá také Správa veřejného statku města Plzně. Právě tato organizace má vyjmenované zahrady, které bude možné o víkendu v Plzni navštívit, ve své správě.

Rozsáhlý dvoudenní program je připraven v Arboretum Sofronka. Po oba dny bude veřejnosti otevřeno od 9 do 18 hodin. Komentované prohlídky s odborným dendrologickým výkladem Jana Kaňáka, bývalého dlouholetého vedoucího Sofronky, jsou na programu po oba dny v 11 a 15 hodin v dolní části arboreta. V sobotu i v neděli je v programové nabídce také exkurze s krmením daňků v horní části areálu, a to od 12 a 16 hodin, opět s Janem Kaňákem.

Součástí Víkendu otevřených zahrad jsou v Arboretu Sofronka také Včelí dny v režii Českého svazu včelařů – Základní organizace Plzeň – Střed.

Luftova zahrada bude v sobotu i v neděli veřejnosti otevřena od 9 do 17 hodin. Její komentované prohlídky se konají po oba dny vždy od 10, 13 a 15 hodin.

V rámci Víkendu otevřených zahrad se bude v sobotu v Meditační zahradě v Plzni konat workshop nazvaný „Originální tvoření z kapslí, dřeva a květin". Je určený pro všechny tvořivé děti i dospělé, kteří si mohou přijít kdykoliv mezi 10. a 18. hodinou vyrobit vlastní náušnice, přívěsek, gumičkonáramek, náhrdelník, náramek, brož, nebo třeba malý květníček. Vše z překrásných trvanlivých květin, dřeva a recyklovaných kapslí od kávy.

Výukový areál na hrázi Velkého boleveckého rybníka (vodní zahrada u Rybárny). O Víkendu otevřených zahrad však nabídne bohatý a zajímavý program. Přístupný bude široké veřejnosti v sobotu od 9 do 16 hodin a v neděli od 10 do 16 hodin. Návštěvníci se v něm mohou seznámit s modelací ekosystémů Bolevecké rybniční soustavy, s pobřežní vegetací, vlhkou loukou, doubravou, vřesovištěm i rašeliništěm. V areálu je hmatový chodník, mechárium, šiškárium i expozice léčivých bylin.

Navštívit také bude možné navštívit výstavu kaktusů. Klub kaktusářů postaví stan U Zvonu a veřejnosti bude otevřen od soboty 8. do středy 12. června.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT