Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.05.2024 13:58

Pozor! Dálnice D5 - 78.2km na trase Rozvadov - Praha dočasně uzavřena

Odstavený porouchaný kamion. Odklon na exitu89.

Heliport na Lochotíně je před dokončením - AKTUÁLNÍ FOTKY

22.09.2015 9:58

Stavba nového heliportu v areálu FN Plzeň na Lochotíně už spěje do závěrečné fáze. Dokončený bude v listopadu a provoz spustí do konce roku. Podívejte se na fotky!

FOTO_QAP_CZ (1)
FOTO_QAP_CZ (1)FOTO_QAP_CZ (2)FOTO_QAP_CZ (3)FOTO_QAP_CZ (4)FOTO_QAP_CZ (5)FOTO_QAP_CZ (6)FOTO_QAP_CZ (7)FOTO_QAP_CZ (8)

Super moderní heliport v areálu fakultní nemocnice na Lochotíně v Plzni roste doslova před očima. Fungovat by měl už během zhruba dvou měsíců. První vrtulníky tak budou na nové budově přistávat už v průběhu prosince.

Stavba heliportu v nemocničním areálu na Lochotíně odstartovala letos na jaře a po několika měsících už je stavba těsně před dokončením. "Heliport by měl být dokončený ve druhé polovině listopadu. Zatím všechno probíhá dobře, časový harmonogram plníme, takže si myslím, že to bude v termínu," potvrdil ředitel nemocnice Václav Šimánek s tím, že už v prosince bude spuštěný zkušební provoz, nicméně ten už bude probíhat za ostrého provozu.

Stavba heliportu vyšla na zhruba 44 milionů korun. Skoro 30 milionů pokryly dotace, zbytek zaplatila nemocnice. Nový heliport především zkrátí dobu přesunu pacienta, samotný přesun bude komfortnější a navíc stavba byla důležitá i z dalšího hlediska. "Plzeňská fakultní nemocnice má statut traumacentra. To nám zároveň přikazuje, abychom měli dva heliporty. jeden hlavní, kde je možnost i nočního přistávání a jeden záložní. Proto jsme přistoupili k vybudování nového heliportu, který se stane tím hlavním. Stavíme ho co možná nejblíž k hlavní budově, kde je emergency, tak, abychom zkrátili dobu přesunu pacienta z vrtulníku až na místo, kde bude řádně ošetřen," ndodává ředitel fakultní nemocnice.

Novinka lochotínského areálu navíc bude moct přijímat i armádní vrtulníky, protože jeho nosnost je uzpůsobená i pro stroje do skoro 6 a půl tuny. Stávající heliport bude nadále sloužit jako ten záložní.

V souvislosti se stavbou musí nicméně návštěvníci počítat s omezeným počtem parkovacích míst v areálu. I to by se ale v budoucnu mělo změnit. Nemocnice už totiž ve velkém spřádá plány na stavbu parkovacího domu. Na tuto stavbu už nemocnice vyčlenila finance z vlastních zdrojů. Stavba vyjde na zhruba 150 milionů a zahájená by měla být už v dohledné době.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT