Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Libuše má v sobě mnoho emocionálně strhujících hudebních míst, říká v rozhovoru sólistka opery Ivana Veberová

31.05.2024 10:55

Noc s operou se blíží! V Lochotínském amfiteátru uvidí 28. června diváci slav­nostní operu Bedřicha Smetany Libuše. Na co se těší představitelka hlavní role Ivana Veberová? Co zajímavého prozradil režisér inscenace Tomáš Ondřej Pilař? Přinášíme rozhovor!

Noc_s_operou_2024_libuse

Už od roku 2015 je tradicí Divadla Josefa Kajetána Tyla zakončení divadelní sezóny operou pod širým nebem. Projekt Noc s operou každoročně oslovuje tisíce diváků, atmosféra v Lochotínském amfiteátru je jedinečná. Na konec sezóny 2023/2024 připravilo DJKT před­stavení rovnou dvě. Těšit se můžete na slav­nostní operu Bedřicha Smetany Libuše, napsanou k příležitosti otevření Národního divadla, a na úspěšný muzikál Dracula.

Opera Libuše, jež má být podle záměru skladatele uváděna pouze při výjimečných příležitostech, jakou oslava Roku české hudby 2024 v Plzni nepochybně je, vypráví o prapočátcích českého národa tak, jak je známe z legendy o kněžně Libuši.

Režisér Tomáš Ondřej Pilař a sólistka opery Divadla J. K. Tyla, držitelka Ceny Thalie Ivana Veberová poskytli QAPu rozhovor:

Ivana Veberová

Foto archiv DJKT

Už jste se s operou Libuše osobně setkala?

V roce 2015 se stala Plzeň hlavním městem kultury. K této příležitosti jsme na naší domovské scéně Divadla J. K. Tyla v Plzni nastudovali tuto krásnou operu. Měla jsem tu čest ztvárnit titulní roli Libuše v alternaci s Evou Urbanovou. Ve spolupráci s ústeckou operou jsem v této roli vystupovala na zájezdu v německém Bad Elsteru.

V čem je tato opera výjimečná?

Smetanova Libuše je ve všech aspektech slavnostním dílem, hraje se zejména při slavnostních příležitostech. Přestože tato opera není dějově obsažná, má v sobě mnoho emocionálně strhujících hudebních míst.

Jak jinak oslavit Rok české hudby a 200 let od narození Bedřicha Smetany než uvedením jeho slavnostní opery Libuše pod širým nebem. Jak se na představení těšíte?

Pro mne osobně je velkým zážitkem vystupovat před několika tisíci diváků, což dodává představení velkolepou atmosféru. Měla jsem možnost v Lochotínském amfiteátru již mnohokrát účinkovat, tento prostor tedy již dobře znám a myslím si, že vím, co od něho mohu očekávat.

Tomáš Ondřej Pilař

Foto Milan Svoboda

Jaká bude slavnostní opera Libuše ve vaší režii?

Moje inscenace Libuše se zaměří na obě pomyslné tváře této mytické kněžny. Na veřejné rovině představíme Libuši jako státníka a politika, který umí podřídit své ambice zájmu společnosti a na osobní rovině se opera dotkne jejího hledání životní lásky.

Prozradíte nám, na co se mohou diváci těšit?

Moje jevištní vize pracuje s rozsáhlými davovými scénami, velkými sbory, tancem, akrobacií a tanečníky s ohněm, použijeme monumentální projekce, světelné efekty a pyrotechniku. Zajímavým prvkem budou také dvě loutky – archetypální zobrazení Libušiny moudrosti v podobě jejího bílého koně a sokola jako symbolu českého národa.

Jak se na Noc s operou těšíte vy?

Osobně se velmi těším na symbolické zobrazení české lípy, která bude tvořena téměř třemi sty účinkujícími držícími velké lipové listy mihotající se ve větru. Stejně jako každý rok se těším na pohodovou atmosféru, při níž si budou moci diváci vychutnat exkluzivní umělecký zážitek a současně se setkat s přáteli u sklenky vína nebo pikniku.

Vstupenky naleznete ZDE.

Foto archiv DJKT a Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT