Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Lucie kontrolovaly domácnosti v Kladrubech - FOTKY, VIDEO

13.12.2023 15:41

Už téměř čtyřicet let chodí v Kladrubech každý 12. prosinec Lucie doprovázené chasou. Vyjdou za stmívání a obejdou několik domácností, kde zkontrolují úklid i zásoby hospodářů. Jak to letos v Kladrubech vypadalo? Čtěte v článku.

IMG_0896
IMG_0801IMG_0809IMG_0824IMG_0850IMG_0894IMG_0896IMG_0899IMG_0908IMG_0947IMG_0954

Každý region tradici Lucií pojal po svém. V Kladrubech tento starodávný zvyk oprášil Národopisný spolek kladrubský pod vedením Jiřího Kasala. Už 37 let zde chodí ženy převlečené za Lucie po domech a kontrolují zásoby hospodářů.

"Dříve se tak dělo na mnoha místech a v každém regionu se tato tradice pojala jiným způsobem, například na Budějovicku mají Lucie na obličejích dlouhý zobák jako čápi. Ale v dnešní době už moc konkurence není, jsme v kontaktu jen s partou ze Zdíkova u Prachatic," prozradil Jiří Kasal.

Tradice zahrnuje kostýmy, tradiční písně i řeči Lucií a doprovodné chasy. Lucie si mažou obličeje tekutým pudrem, který vlastně nahrazuje mouku, ta byla původním pokrytím obličeje. "Letos jdu asi pátým rokem. Druhou Lucii dělá moje maminka a třetí je Štěpánka Pospíšilová. A zbytek je chasa," usmívá se Eliška Čechurová a ukazuje na svůj doprovod.

Na jedné ze zastávek vítají Lucie noví občané Kladrub. "Bydlíme tu teprve měsíc, postavili jsme si tu dům. Vybrali jsme si Kladruby z mnoha důvodů, i kvůli těmto krásným tradicím a doslova jsme si Lucie domů pozvali, abychom viděli, jak to vypadá. A jsme nadšeni, doufáme, že se tyto tradice zachovají do budoucnosti," uvedli Aleš a Simona.

Původní legenda má historické prameny, připomíná se nejen rčení o nejdelší noci (v 16. stol. zimní slunovrat skutečně připadal na dobu kolem 13. prosince. Po přijetí gregoriánského kalendáře už to neplatí), ale připomíná se také legenda o svaté Lucii, která odmítla nabídku k sňatku a rozhodla se raději pro smrt. 

Jak to vypadá se můžete podívat zde:

Foto a video Martina Sihelská

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT