Západočeská univerzita představila dvě nové serverovny

10.01.2013 19:07

ZČU v Plzni se díky novým serverovnám stala třetím místem v České republice, kde budou ukládány datové soubory pro vědu a výzkum z celé země.

univerzitaprestrizenipasky

Západočeská univerzita v Plzni ve čtvrtek slavnostně představila dvě nové serverovny, které jsou svým charakterem a technickým řešením mezi českými univerzitami naprostým unikátem. V jedné ze serveroven je totiž umístěn nový uzel národní e-Infrastruktury určené pro vědu a výzkum. Vedle Brna a Jihlavy se tak Plzeň stane třetím místem v České republice, kde budou ukládány datové soubory pro vědu a výzkum z celé země.

Serverovny byly zrekonstruovány v rámci projektu ZČU „RIPO – Rozšíření informační podpory výzkumu a vývoje“ a projektu sdružení CESNET „eIGer – Rozšíření národní informační infrastruktury pro výzkum a vývoj v regionech“.

Na Západočeské univerzitě je přibližně pět tisíc počítačů. Ve speciální místnosti je navíc několik stovek výkonných počítačů, takzvaných serverů, které poskytují centrální služby – od poštovních schránek přes účetnictví až po studijní agendu. Kapacita stávající serverovny ale nestačila už od roku 2008 pokrývat stále rostoucí potřeby univerzity. Po jejím rozšíření a modernizaci se nyní do stejně velké místnosti vejde až šestkrát více serverů.

O přívod energie se stará nové energocentrum, schopné garantovat nepřerušitelné napájení. „V případě výpadku elektrické energie startuje nový dieselový agregát, který je připraven vyrábět až 750 kW elektrické energie po prakticky libovolnou dobu,“ vysvětluje ředitel Centra informatizace a výpočetní techniky ZČU Jan Rychlík. Odvod tepla zajišťuje moderní chladící systém, jehož zásluhou se již nebudou přehřívat počítačům procesory, paměti ani disky.

Západočeská univerzita zároveň představila také nový uzel národní e-Infrastruktury pro vědu a výzkum. Uzel poskytuje unikátní služby vědeckým týmům v oblasti práce s rozsáhlými daty, která dnes vznikají v každém výzkumném projektu. Jedná se nejen o rozšíření kapacity a možností zavedené infrastruktury pro velmi náročné výpočetní zpracování dat (MetaCentrum), ale
i o zcela novou oblast – velkokapacitní datové úložiště.

FOTO:ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24