Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Na Finále nechybí ani příběh z Plzně: Kajínek

19.04.2011 16:30

Filmový festival Finále uvádí mezi soutěžními celovečerními filmy snímek Kajínek. Jako bonus se navíc chystá i komponovaný pořad Nejpravdivější pravda o Kajínkovi.

Kajínek

Kajínek, film inspirovaný příběhem Jiřího Kajínka, nejznámějšího vězně v České republice a jediného muže, který kdy dokázal utéct z věznice Mírov. Filmový festival Finále a Kajínka navíc spojuje právě Plzeň, zde se totiž příběh, který nenechává snad nikoho chladným, v první polovině 90. let odehrál.

Tvůrci filmu bez okolků přiznávají, že se případem Jiřího Kajínka ve filmu jen inspirovali. Většina veřejnosti se dělí na ty, pro které je Kajínek vrah, a na ty, pro které je hrdina. Ve filmu se rozhodně nedozvíte, jak to tehdy skutečně bylo, užijete si spíše akční podívanou v ´americkém stylu´.

Proč tedy na Kajínka jít? Vynecháme-li jako důvod to, že se prostě jen zajímáte o vše kolem Jiřího Kajínka, tak například proto, že je to poslední film, ve kterém si zahrál vynikající herec Vladimír Dlouhý. Skvělý je ve filmu i jeho mladší bratr Michal Dlouhý. Hlavní roli svěřili tvůrci ruskému herci Konstantinu Lavroněnkovi, který určitě nebyl špatný, ale rozhodně neoslnil. To je ale častý úděl koprodukčních filmů - zahraničním hercům v nich málokdy přijdeme na chuť. I zde ovšem existují výjimky, například Boguslaw Linda, který před pár lety zazářil v českém filmu Je třeba zabít Sekala a v Kajínkovi ztvárnil jednu z důležitých rolí.

Film Kajínek můžete vidět ještě ve čtvrtek 21. dubna od 20:30 hodin ve Velkém sále Měšťanské besedy. A jako bonus připravilo Finále komponovaný pořad Nejpravdivější pravda o Kajínkovi, který se v kinosále Měšťanské besedy koná v pátek 22. dubna od 19:30 hodin.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství