Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hasiči v kraji mají novou techniku za miliony - FOTKY

27.08.2015 11:56

Hasiči v Plzeňském kraji se pyšní zbrusu novou technikou za zhruba 16 a půl milionů. V "balíku" nechybí výšková technika, protichemické obleky nebo například termokamery. A zaslouží si to. Hasiči v kraji mají za sebou nejtěžší léto v historii.

HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (11)
HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (1)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (3)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (2)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (4)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (6)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (5)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (7)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (8)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (9)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (13)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (10)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (14)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (11)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (12)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (15)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (16)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (17)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (18)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (19)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (20)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_foto (21)HZSPK má k dispozici novou techniku_QAP_fotoAutomobilový žebřík_FOTO_HZSPK (1)Automobilový žebřík_FOTO_HZSPK (2)Automobilový žebřík_FOTO_HZSPK (3)Pavel Trnka získal medaili za 20 let ve službě_QAP_foto (1)Pavel Trnka získal medaili za 20 let ve službě_QAP_foto (2)Pavel Trnka získal medaili za 20 let ve službě_QAP_foto (3)

Novou technikou za víc jak 16 milionů mají k dispozici hasiči napříč celým Plzeňským krajem. V novinkách ve výbavě tak nechybí nové velitelské vozy, termokamery, automobilový žebřík, vyprošťovací sady pro dopravní nehody a další speciální technika. Novinky byly z drtivé většiny financované z evropského operačního programu a také ze státního rozpočtu.

Slavnostní převzetí bylo na programu ve čtvrtek v prostorách Centrální požární stanice na Košutce v Plzni. Některé novinky nicméně už nějakou dobu slouží hasičům v terénu i na jednotlivých stanicích.  "Ta technika je rozmístěná napříč celým krajem. Některá speciální zařízení šla do Chemické laboratoře v Třemošné, která zajišťuje v podstatě pro tři kraje mobilní analýzy v terénu i v laboratoři. Máme teď i vybavení, které jsme dlouho potřebovali, ale nezbývaly na to peníze jako například pračka a sušicka, které jsou instalované v Klatovech," říká ředitel hasičů Plzeňského kraje František Pavlas.

Celkem vyšel nákup na necelých 16 a půl milionu, přičemž velkou část spolkly například speciální technologie. V rámci slavnostního aktu došlo i na další mimořádnou událost. Medaili za věrnost převzal oficiálně z rukou ředitele nadstrážmistr Pavel Trnka.

Hasiči v Plzeňském kraji mají za sebou nejspíš nejhorší léto v historii. "Sáhli jsme si na dno," říká ředitel HZSPK...

Právě letošní horké a suché léto ukázalo, jak moc je práce hasičů potřebná a bez jejich permanentního nasazení by následky požárů skutečně mohly být fatální. "Možná to bude znít pateticky, ale za 25 let u hasičského záchranného sboru si podobné léto opravu nepamatuji. bylo to skutečně výjimečné léto s velkým počtem požárů. Dokonce ani v uvozovkách staří hasiči si to nepamatují a já osobně neznám nikoho, kdo by řekl: Ano, něco podobného jsme tu měli," říká upřímně ředitel Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje František Pavlas.

Hasiči v Plzeňském kraji tak za sebou mají historicky jedno z nejvytíženějších období. O tom svědčí i fakt, že někteří byli ve službě téměř nepřetržitě. "Hasiči, a to nejen profesionální, ale i dobrovolní, si sáhli na dno. V některých dnech to bylo opravdu velmi složité, takže jsme posilovali. Hasiči se střídali průběžně, skončili, měli krátký čas na odpočinek a nastupovali ihned znovu do pohotovosti. kromě těch požárů, které jsme měli ve volné přírodě, kolem lesů a polí, jsme samozřejmě dělali běžnou činnost jako každé léto. Můj obdiv patří i dobrovolným hasičům. Jejich nasazení bylo také mimořádné, u některých požárů byli i tři nebo čtyři dny. Navíc šlo o velmi fyzicky náročnou práci. Mají můj obdiv," uzavírá František Pavlas.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT