Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzeňském kraji dojde ke změnám v železniční dopravě

30.11.2023 10:55

Integrovaná doprava Plzeňského kraje (IDPK) informovala o změnách, které přijdou v polovině prosince. Přinášíme detaily.

Regionova_0323_ČD

V neděli 10. prosince dojde v železniční dopravě k celostátním změnám jízdních řádů, na cestující v Plzeňském kraji čeká několik novinek. Ač na vybraných tratích dojde ke změnám dopravců, běžný cestující by změnu dopravce kromě širších služeb kontaktních míst neměl prakticky vůbec zaznamenat.

„Konkrétně na trati z Plzně do Horažďovic předměstí a vybrané vlaky na trase Plzeň – Pňovany bude provozovat dopravce ARRIVA vlaky s.r.o., který převezme stávající moderní elektrické jednotky RegioPanter od společnosti České dráhy a.s. I nadále tak cestujícím bude nabízen stávající komfort služeb bez významných změn v jízdním řádu, na který jsou již zákazníci několik let zvyklí,“ uvádí IDPK.

Zásadní změny se týkají oblasti Pošumaví na trati Horažďovice předměstí – Sušice – Klatovy – Domažlice. Zde dopravu převezme společnost GW Train Regio a.s. Na trati budou provozovány výhradně malé moderní částečně nízkopodlažní motorové jednotky Stadler RS1 v barvách Plzeňského kraje.

„Oproti stávajícím starým motorovým vozům a jednotkám bude ve všech vlacích k dispozici připojení Wi-Fi, cestující dále jistě ocení klimatizaci či zásuvky pro drobnou elektroniku. Tyto malé moderní motorové jednotky mají navíc lepší jízdní vlastnosti než stávající vozidla, a tak bude možné zajistit více přípojů ve stanici Horažďovice předměstí ve směru do Plzně a zpět, a to právě na již zmíněné elektrické jednotky RegioPanter,“ vysvětluje IDPK.

Novinkou bude také rozšíření služeb pokladen na stávajících nádražích a zastávkách, kde ve většině případů budou nově poskytovány kompletní služby Plzeňské karty. Brzy tak bude možné na mnohem více pokladnách dobíjet předplatné jízdné, ověřovat nároky na slevu či bude možné požádat o vydání nové Plzeňské karty či jejího duplikátu.

Na nádražích tak budou fungovat následující pokladny:

Blovice (ARRIVA)

Domažlice (ČD)

Dobřany (ČD, již funkční)

Holoubkov (ČD, již funkční)

Horažďovice (GWTR)

Klatovy (GWTR)

Mariánské Lázně (ČD)

Nepomuk (ARRIVA)

Nýřany (ČD)

Planá (ČD)

Plzeň hl.n. (ČD, již funkční)

Plzeň hl.n. (ARRIVA)

Plzeň-Jižní Předměstí (ARRIVA)

Plzeň zastávka (ČD, již funkční)

Přeštice (ČD, již funkční)

Rokycany (ČD, již funkční)

Sušice (GWTR)

Starý Plzenec (ARRIVA)

Stříbro (ČD)

Tachov (ČD)

„Těšíme se, až nové jednotky vyzkoušíte. Nejde však o změnu poslední – od léta 2024 začnou být postupně nasazovány do provozu nové jednotky RegioFox, které budou postupně nasazovány do provozu místo starších motorových vlaků řady 842 a Regionova,“ dodává IDPK.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT